Zoek op rubriek
Zoek op trefwoord
Zoek op thema
Unesco Platform Vlaanderen Logo
 
 
Unesco Platform Vlaanderen Logo
zoekfunctie
thema

Water om de vrouwen te ontlasten

Als er geen drinkwater in de buurt is, moeten vrouwen en meisjes het halen. Daardoor kunnen ze niet naar school. UNESCO probeert het water naar hen toe te brengen, zodat ze kunnen werken aan hun toekomst i.p.v. met water te zeulen
Voeg deze pagina toe aan uw Facebook.
Tweet deze pagina
Bekijk de RSS feed van deze pagina
Print deze pagina
 
Gepubliceerd op donderdag 1 april 1999

Meer dan 1 miljard mensen in ontwikkelingslanden hebben geen toegang tot 'veilig water' volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Onder 'veilig water' verstaan we drinkwater dat thuis, of op een wandelafstand binnen de 15 minuten van het huis, beschikbaar is. Bijna zonder uitzondering zijn het steeds vrouwen en meisjes die de taak hebben om water te halen, in alle gemeenschappen, overal ter wereld. Een Keniaanse studie wees uit dat vrouwen gemiddeld 20-25 liter water over een afstand van 3,5 kilometer moeten dragen en daar 1 à 2 uur per dag mee bezig zijn.Omdat het vaak om kinderen gaat, is het absenteïsme op de schoolbanken groot. Om de vele problemen die het tekort aan veilig water het hoofd te bieden, startte UNESCO is 1996 het Vrouwen en Water programma op.

Kobong is een dorp dat zo'n 5.000 inwoners telt in het noordelijke Siaya district van Kenia. Het is een arme, dorre streek. Regen is er schaars en onvoorspelbaar. Het dorp kampt met problemen om aan zuiver drinkwater te komen. Het grondwater is er zilt. Er zijn vier reservoirs, waarvan er enkele al jaren droog staan en dichtgeslibt zijn.

Onder auspiciën van UNESCO bundelden de Keniaanse regering en de vrouwen van het dorp hun krachten om een groot nieuw reservoir te bouwen, en de bestaande op te kuisen. Door de minieme neerslag in 1997 moesten ze heel wat geduld oefenen om de vruchten van hun werk te plukken. Eind 1998 zag de regen er hoopvol uit, maar het is nog te vroeg om het effect van het project te beoordelen.

Er zijn wel andere directe gevolgen. Doordat de nodige machines in de buurt waren, zorgde een Deense organisatie ervoor dat ook andere vervallen reservoirs in de streek rond Kobong weer bruikbaar werden. Het project bewees ook dat de plaatselijke bevolking met onze bescheiden steun bergen kan verzetten om haar levenskwaliteit te verbeteren.

7 Reacties op “Water om de vrouwen te ontlasten”

 1. Geplaatst op dinsdag 22 juli 2014 at 10:35:53

  Hello!

 2. Geplaatst op dinsdag 22 juli 2014 at 10:36:21

  Hello!

 3. Geplaatst op dinsdag 22 juli 2014 at 10:36:33

  Hello!

 4. Geplaatst op woensdag 23 juli 2014 at 7:23:01

  Hello!

 5. Geplaatst op woensdag 23 juli 2014 at 7:23:12

  Hello!

 6. Geplaatst op woensdag 23 juli 2014 at 7:23:25

  Hello!

 7. Geplaatst op woensdag 23 juli 2014 at 7:23:42

  Hello!

Laat een reactie achter