Unesco Vlaanderen

171ste sessie van UNESCO's Uitvoerende Raad met succes afgerond

Gepubliceerd op 03/05/2005 door Unesco Platform Vlaanderen

Na twee weken intensief debatteren werd op 28 april de 171ste sessie van de Uitvoerende Raad van de UNESCO afgerond. De sessie werd voorgezeten door Hans-Heinrich Wrede, de Duitse ambassadeur bij de UNESCO. Centraal stond de vraag hoe men goede ideeën kan omzetten in dito strategieën en vervolgens in solide toepassingen en hun opvolging. Het voorbereiden van de Algemene Vergadering die in oktober zal plaatsvinden, vormde de hoofddoelstelling van deze sessie.

Educatie moet volgens Wrede prioritair zijn en zodoende de Onderwijs voor Allen-doelstellingen. Zo vestigde hij de aandacht op Afrika's nood aan op zijn minst vier miljoen bijkomende leerkrachten zodat men kan voldoen aan het steeds groeiende aantal leerlingen. Daarnaast benadrukte hij de dringende behoefte aan initiatief rond educatie in HIV/AIDS-preventie.

De Raad loofde de UNESCO om haar inspanning tot reconstructie en rehabilitatie in Afghanistan, Irak en de bezette Palestijnse gebieden. Volgens Wrede moeten alle initiatieven hiertoe ondersteund worden om het fragiele vredesproces in het Midden-Oosten te voeden. Verder ging er aandacht naar capaciteitsopbouw in lidstaten en werd er gedebatteerd over een conventie betreffende dopinggebruik bij sporters.

Tenslotte hield men even stil bij het budget van de UNESCO. Er werd gepleit voor een meer pragmatische aanpak en een meer doordacht gebruik van bestaande middelen.

De 172ste Uitvoerende Raad is voorzien van 13 tot 29 september en van 3 tot 21 oktober volgt de 33ste Algemene Conferentie. Beide vinden plaats in het Unesco-hoofdkwartier te Parijs.