Unesco Vlaanderen

Bekendmaking laureaten For Women in Science Awards 2017

Gepubliceerd op 05/10/2016 door Unesco Platform Vlaanderen

Unesco en de L'Oréal Foundation bekronen vijf wetenschapsters voor hun opmerkelijke bijdrage aan de ontwikkeling van de natuurwetenschappen.

Unesco en de L'Oréal Foundation hebben op 4 oktober 2016 de laureaten bekendgemaakt van de L'Oréal-Unesco For Women in Science Awards 2017. Voor deze editie worden onderzoeksters bekroond voor hun baanbrekend werk in de natuurwetenschappen. Ze zullen hun prijs in ontvangst nemen tijdens een ceremonie in Parijs op 23 maart 2017.

De laureaten zijn geselecteerd door een onafhankelijke internationale jury van 12 vooraanstaande wetenschappers, voorgezeten door professor Christian Amatore van de Franse Académie de sciences. Elke laureaat krijgt naast de eer ook 100 000 dollar ter beloning van haar bijdrage aan de wetenschappen.

De vijf laureaten van de L'Oréal-Unesco For Women in Science Awards 2017 zijn:

Professor Niveen Khashab (analytische scheikunde)

"Voor haar bijdragen aan innovatieve slimme hybride materialen die gericht zijn op de toediening van medicijnen en voor het ontwikkelen van nieuwe technieken om de intracellulaire antioxidant activiteit te controleren."

Professor Michelle Simmons (kwantumfysica)

"Voor haar baanbrekende bijdragen aan quantum en atomaire elektronica, bouw van atomaire transistors van belang in de mogelijke ontwikkeling van quantum computers."

Professor Nicola Spaldin (vastestoffysica)

"Voor haar baanbrekende multidisciplinair werk voor het voorspellen, het beschrijven en het creëren van nieuwe materialen die schakelbare magnetische en ferro-elektrische eigenschappen hebben."

Professor Zhenan Bao (vastestofchemie)

"Voor haar uitstekende bijdrage aan, en beheersing van, de ontwikkeling van nieuwe functionele polymeren voor consumentenelektronica, energieopslag en biomedische toepassingen."

Professor Maria Teresa Ruiz (astrofysica)

"Voor haar ontdekking van de eerste bruine dwerg en haar baanbrekende werk voor het begrijpen van de zwakste sterren, met inbegrip van sterren in de laatste stadia van hun ontwikkeling (witte dwergen)."

Het For Women in Science programma is in 1998 opgericht door L'Oréal en Unesco om de opmerkelijkste wetenschappelijke talenten te belonen en aan te moedigen. Het programma is er tevens op gericht om de belangrijke rol van vrouwen binnen de wetenschap te promoten. Het is bekend dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in de wetenschappelijke wereld. Met het programma hopen de initiatiefnemers om jonge vrouwen warm te maken voor een wetenschappelijke loopbaan.

Het For Women in Science programma