Unesco Vlaanderen

Duurzame chocolade uit biosfeerreservaten

Gepubliceerd op 09/12/2016 door Unesco Platform Vlaanderen

Duurzame landbouwproductie in Peru en Zwitserland levert unieke melkchocolade op.

De Zwitserse start-up Choba Choba, bekend van zijn zwarte chocolade die geproduceerd wordt in de Alto Huayambamba vallei in de Peruaanse Amazone, voegt een eerste melkchocolade toe aan zijn assortiment: Gaggo Leche. De drie ingrediënten die gebruikt worden om donkere chocolade te maken – Trinitario cacao uit het Gran Pajatén biosfeerreservaat in Peru, ongeraffineerde rietsuiker en cacaoboter – worden vermengd met melk geleverd door 200 zuivelproducenten in het Entlebuch biosfeerreservaat in Zwitserland. De naam van de melkchocolade is gekozen als symbool voor de unieke samenwerking tussen de twee Unesco biosfeerreservaten: Gaggo betekent cacao in het Zwitsersduits en Leche betekent melk in het Spaans.

Beide biosfeerreservaten richten zich op het bevorderen van de lokale landbouwproductie, met bijzondere aandacht voor het duurzaam gebruik van hulpbronnen en habitats.

Duurzame ontwikkeling in de praktijk

De 36 families die de Peruaanse producenten vormen, leveren niet alleen grondstoffen aan Choba Choba, ze zijn ook aandeelhouders in het bedrijf en dus ondernemers. Oswaldo Castillo, mede-oprichter van Choba Choba en voorzitter van de producentenvereniging: “Voor ons is Choba Choba  meer dan een duurzaamheidsproject. We zijn aandeelhouders en beslissen mee over de koers van het bedrijf en de marketing van ons product. Dat maakt ons trots en helpt ons bij het verbeteren van onze leefomstandigheden. Met deze internationale samenwerking met de zuivelproducenten van het Entlebuch biosfeerreservaat, willen we vechten tegen de daling van de grondstofprijzen en een product van topkwaliteit aanbieden dat nergens anders bestaat.”

Biosfeerreservaten zijn bijzondere natuurgebieden die samen alle op aarde voorkomende ecosystemen vertegenwoordigen en waar duurzame ontwikkeling in de praktijk wordt gebracht door alle betrokkenen, gaande van wetenschappers tot de lokale bevolking. Ze zijn verenigd in een wereldwijd netwerk dat deel uitmaakt van het Mens- en Biosfeerprogramma van Unesco. Dat programma voert onderzoek naar innovatieve methoden om natuurbehoud en de bescherming van de biodiversiteit te verzoenen met sociale en economische ontwikkeling.

Choba Choba
Het wereldwijd netwerk van biosfeerreservaten
Het Mens- en Biosfeerprogramma van Unesco