Unesco Vlaanderen

Omstreden voorstel over het erfgoed in Jeruzalem zorgt voor beroering

Gepubliceerd op 21/10/2015 door Unesco Platform Vlaanderen

Tijdens de 197ste zitting van de Uitvoerende Raad van Unesco die momenteel plaatsvindt op de hoofdzetel van de Organisatie in Parijs, is opschudding ontstaan nadat enkele Arabische landen een resolutie indienden om de Westmuur van Jeruzalem te laten erkennen als onderdeel van de Al-Aqsamoskee.

De omstreden resolutie is namens de Palestijnse Autoriteit ingediend door zes Arabische landen: Egypte, Tunesië, Algerije, Marokko, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten. De tekst zou ook de acties van Israël in Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook veroordelen. Unesco geeft de resolutie niet vrij omdat de tekst nog wordt besproken. Zopas raakte bekend dat de passage over de Westmuur zou zijn teruggetrokken in de zes pagina's tellende resolutie zou zijn teruggetrokken en dat de taal is afgezwakt.

Reactie topvrouw Unesco

Landen als Israël en de Verenigde Staten veroordeelden de oorspronkelijke resolutie. Ook Irina Bokova, directeur-generaal van Unesco, kwam gisteren met een verklaring. Ze betreurt de recente voorstellen die worden besproken door de Uitvoerende Raad omdat ze kunnen beschouwd worden als zouden ze de status veranderen van de Oude Stad van Jeruzalem en zijn Muren, ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van Unesco, en leiden tot verdere spanningen.

De directeur-generaal roept de Uitvoerende Raad uitdrukkelijk op om beslissingen te nemen die de spanningen op het terrein niet aanwakkeren en die getuigen van respect voor de heiligheid van heilige plaatsen.

De bescherming van cultureel erfgoed mag niet worden gegijzeld, aldus Bokova, want dit ondermijnt het mandaat en de inspanningen van Unesco.

"We dragen allemaal verantwoordelijkheid voor het mandaat van Unesco, om beslissingen te nemen die dialoog, verdraagzaamheid en vrede promoten," zo besluit de directeur-generaal.

Oplopende spanningen

De spanning en het geweld in de regio laaiden recent op nadat het gerucht de ronde deed dat Israël de bezoekregels voor de Al-Aqsamoskee zou wijzigen. Er vallen al vijftig dodelijke slachtoffers te betreuren als gevolg van het recente geweld.

De Westmuur is traditioneel de westelijke muur van de Joodse tempel, die op de Tempelberg in Jeruzalem was gebouwd. Strikt genomen is de Westmuur niet een oorspronkelijke muur van het eigenlijke tempelgebouw maar is het een gedeelte van de muur dat het plateau omringt en ondersteunt waarop de eigenlijke Tempel eens stond en waar nu de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee staan. De Tempelberg is de meest heilige plaats binnen het Jodendom. De Westmuur staat ook bekend onder de naam Klaagmuur.

In de Uitvoerende Raad van Unesco zetelen 58 lidstaten van de Organisatie. De raad komt twee keer per jaar samen om de uitvoering van het programma en de begroting van Unesco te controleren. De Raad is eveneens belast met de voorbereiding van nieuw beleid.