Unesco Vlaanderen

Scholen en leerlingen moeten wettelijke bescherming genieten

Gepubliceerd op 04/10/2011 door Unesco Platform Vlaanderen

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch voedt de groeiende internationale beweging om het onderwijs te beschermen tijdens conflicten met een rapport over de kloof tussen internationale en nationale wettelijke bescherming. Regeringen moeten aanvallen op scholen wettelijk verbieden en hun leger op dit vlak in toom houden, zo beklemtoont het rapport.

Uit het rapport Schools and Armed Conflict: A Global Survey on Domestic Laws and State Practice Protecting Schools for Attack and Military Use, blijkt duidelijk dat landen onvoldoende werk maken van het integreren van de principes van internationale wettelijke instrumenten in hun nationale wetgeving.

"Kinderen hebben het recht om in een veilige omgeving naar school te gaan, zelfs wanneer er een conflict woedt," aldus Bede Sheperd, kinderrechtenspecialist van Human Rights Watch. "Aanvallen op scholen en militair gebruik van schoolgebouwen brengen de veiligheid en de opvoeding van kinderen in gevaar."

Onlineplatform

Human Rights Watch lanceerde Schools as Battlegrounds, een onlineplatform waar informatie rond aanvallen op scholen verzameld wordt. Het platform bundelt foto's, links naar belangrijke rapporten en video's, waaronder deze hieronder over aanvallen op scholen in Thailand.

Internationale coalitie

Human Rights Watch is een van de acht ngo's en VN-agentschappen (waaronder UNESCO) die zetelen in het stuurcomité van de Global Coalition to Protect Education from Attack die het resultaat is van een reeks conferenties die UNESCO het voorbije jaar organiseerde. De conferenties brachten meer dan 70 experts samen uit vakgebieden zoals onderwijs in noodsituaties, internationaal humanitair en mensenrecht en de bescherming van kinderen.

De coalitie wil de aandacht vergroten voor de impact van aanvallen op scholen in conflictgebieden, werken aan een betere observatie en rapportering over dergelijke misdaden, landen en betrokkenen aanzetten om internationale wetgeving te respecteren en partijen die scholen aanvallen ter verantwoording brengen.