Unesco Vlaanderen

UNESCO erkent Gent als muziekstad

Gepubliceerd op 17/12/2010 door Unesco Platform Vlaanderen

Gent maakt deel uit van het Creative Cities Network van UNESCO in de categorie 'Muziek'. Gent is hiermee, na Bologna, Sevilla en Glasgow, de vierde stad die in deze categorie wordt opgenomen. De toetreding van Gent tot het netwerk werd op 18 september 2010 met de nodige luister gevierd.

Het UNESCO Creative Cities Network kadert binnen UNESCO's Global Alliance for Cultural Diversity. Deze alliantie heeft als doel het opzetten van strategische samenwerkingen tussen steden met het oog op de ontwikkeling van creatieve industrieën. Steden herbergen volgens UNESCO enerzijds het brede spectrum van culturele actoren die deel uitmaken van de ketting van de creatieve industrieën, gaande van het ontstaan van een creatief idee tot de productie en de verspreiding ervan. Steden zijn anderzijds ook klein genoeg om lokale culturele industrieën te voeden en tegelijk groot genoeg om als springplank te dienen naar internationale markten. UNESCO wil steden dan ook de kans geven om lokale capaciteiten verder te ontwikkelen door knowhow en ervaringen uit te wisselen binnen een internationaal netwerk dat opgedeeld is in zeven categorieën, met name literatuur, film, muziek, volkscultuur, design, mediacultuur en gastronomie.

Gent gaat prat op zijn diversiteit als muziekstad en  haalt daarbij onder meer de podia van de Handelsbeurs, Muziekcentrum De Bijloke en Kinky Star aan, naast festivals als het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen, het Filmfestival van Gent en Gent Jazz.

De stad kent ook verschillende producenten, waaronder Collegium Vocale Gent, Flat Earth Society en Les Ballets C de la B, en verschillende muziekopleidingen, zoals het Conservatorium en het Orpheus Instituut. In 2008 maakte Gent een budget vrij van zowat 6 miljoen euro aan werkingssubsidies voor het muziekleven in de stad.