Unesco Vlaanderen

UNESCO persprijs voor Libanees slachtoffer autobom

Gepubliceerd op 29/03/2006 door Unesco Platform Vlaanderen

Elk jaar eert de UNESCO een persoon of een organisatie die zich inzet voor de verdediging van de vrije meningsuiting. Vaak gaat het om mensen wiens inzet hun eigen leven in gevaar brengt. Dit jaar krijgt de Libanese journaliste May Chidiac de UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize op voorstel van een internationale jury van media-professionals.

May Chidiac is een populaire televisie-presentatrice. Haar nieuws- en zondagsprogramma's - Naharkoum Saïd en Bonjour- behoren tot de meest bekeken programma's in Libanon. Ze dankt haar populariteit zowel aan haar professionalisme als aan haar directe en onbevangen aanpak in een land dat getraumatiseerd is door jarenlang aanslepende conflicten en oorlog.

Op 25 september 2005 verloor May Chidiac een van haar handen en haar linkerbeen tengevolge van een autobom. De Libanese publieke opinie reageerde geschokt op de tragedie en de journaliste groeide uit tot een symbool van de vrije meningsuiting. De aanslag tegen May Chidiac vertoonde veel overeenkomsten met de dodelijke aanslag op Samir Kassir van de krant An Nahar, vijf maanden eerder.

De UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize is goed voor 25.000 dollar en wordt elk jaar plechtig uitgereikt op 3 mei, Werelddag van de Persvrijheid. De prijs draagt de naam van de Colombiaanse journalist Guillermo Cano die in 1987 vermoord werd omdat hij openlijk de praktijken van de drugsbaronnen in zijn land aanklaagde.

De laureaat van 2001, U Win Tin, wordt al sinds 1989 gevangengezet door het regime van Myanmar (Birma). De 76-jarige journalist is ziek en mag geen bezoek ontvangen, zelfs het Rode Kruis krijgt geen toegang tot hem noch tot andere Birmese gevangenen. De directeur-generaal van de UNESCO, Koïchiro Matsuura, riep al herhaaldelijk op tot zijn vrijlating, tot nu toe steeds zonder resultaat.