Unesco Vlaanderen

UNESCO topman veroordeelt Nederlandse anti-Koranfilm Fitna

Gepubliceerd op 02/04/2008 door Unesco Platform Vlaanderen

"Ik sluit me volledig aan bij de veroordeling door VN secretaris-generaal Ban Ki-moon van de op het internet uitgezonden beledigende anti-islamfilm die gemaakt is door het Nederlandse parlementslid Geert Wilders. Er is geen rechtvaardiging voor een dergelijke uiting van haat of ophitsing tot geweld," zo verklaarde Koïchiro Matsuura, directeur-generaal van de UNESCO, op 31 maart 2008.

Nadat de film op donderdag 27 maart 2008 voor het eerst via het internet uitgezonden werd, veroordeelde VN secretaris-generaal Ban Ki-moon de film "in de scherpste bewoordingen." De VN topman hekelt de film omdat hij volgens hem haat aanwakkert en gemoederen opstookt. Hij kan begrijpen dat mensen zich beledigd voelen door de film maar vraagt iedereen om kalm te blijven. Ten slotte wijst hij erop dat vrijheid altijd gepaard moet gaan met sociale verantwoordelijkheid.

Matsuura roept op tot kalmte en tot een onbevooroordeelde dialoog tussen gemeenschappen van verschillende culturen en religies om het oplopen van spanningen te vermijden.

Klik hier voor de verklaring van de directeur-generaal van de UNESCO over de film "Fitna".

Klik hier voor de verklaring van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties over de film "Fitna".

Klik hier voor meer informatie over de film "Fitna".