Unesco Vlaanderen

Viering 20 jaar begijnhoven als werelderfgoed

Gepubliceerd op 24/08/2018 door Unesco Platform Vlaanderen

Verschillende initiatieven zetten het unieke karakter van begijnhoven in de kijker.

Het is dit jaar 20 jaar geleden dat 13 Vlaamse begijnhoven (*) werden ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De komende maanden vieren verschillende initiatieven de verjaardag van deze erkenning door het unieke karakter van begijnhoven te belichten.

De begijnenbeweging gaat terug tot de 12de eeuw. Vandaag nemen begijnhoven steeds meer een hernieuwde rol op in onze samenleving. Als ‘stad in de stad’ bieden ze een plaats van zingeving en rust. In de begijnhoven ontstaan nieuwe samenlevingsvormen die een nieuwe socio-culturele dynamiek met zich meebrengen.

Het startschot van de vieringen is op 1 augustus 2018 gegeven in Leuven met de tentoonstelling ‘Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds’. De expo telt 40 prachtige detailtekeningen van Stefaan Kerkhof van de verschillende begijnhoven en een dozijn video- en audio-fragmenten met getuigenissen en interviews van bewoners over diverse aspecten van het huidige leven in een begijnhof.

Gevarieerd programma

Op congresdagen in Turnhout worden de nieuwe samenlevingsvormen in de begijnhoven onder de loep genomen. Ook thema’s als herbestemming, onderhoud en restauratie komen aan bod. Voorts is er een concert van het gregoriaanse koor Psallentes met dirigent Hendrik Vanden Abeele. Zij brengen in Leuven en Turnhout hulde aan de Sacramentsdevotie, een grote inspiratiebron voor de begijnenbeweging. Er zijn ook plannen voor een film die de begijnhofprocessie in Turnhout volledig vastlegt en zo bewaart voor latere generaties. Het programma is uitgewerkt met steun van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed (EYCH18).

 

(*) Brugge, Dendermonde, Diest, Gent (Klein Begijnhof), Hoogstraten, Kortrijk, Leuven (Groot Begijnhof), Lier, Mechelen (Groot Begijnhof), Sint-Amandsberg, Sint-Truiden, Tongeren en Turnhout.