Unesco Vlaanderen

Vredeprijs voor burgemeester Lampedusa en SOS Méditerranée

Gepubliceerd op 20/04/2017 door Unesco Platform Vlaanderen

De burgemeester van het Italiaanse Lampedusa en een ngo die bootvluchtelingen in nood redt, krijgen een vredeprijs van Unesco.

De jury van de Félix Houphouët-Boigny Vredesprijs heeft besloten om de prijs toe te kennen aan Giuseppina Nicolini, burgemeester van Lampedusa (Italië) en de niet-gouvernementele organisatie SOS Méditerranée (Frankrijk) voor hun werk om levens van vluchtelingen en migranten te redden en hen met waardigheid te verwelkomen.

De jury noemt de problematiek van vluchtelingen en migranten een van de grootste hedendaagse problemen. In het bijzonder in het gebied van de Middellandse Zee waar bijna 13 000 mensen verdronken sinds 2013.

Grenzeloze menselijkheid

Sinds ze in 2012 burgemeester werd, is Giuseppina Nicolini geroemd voor haar grenzeloze menselijkheid en haar onwrikbare inzet voor crisisbeheersing en integratie als reactie op de aankomst van duizenden vluchtelingen in Lampedusa en elders in Italië.

SOS Méditerranée is een Europese civiele organisatie voor het redden van mensen in nood op de Middellandse Zee. Sinds de start van haar operatie in februari 2016, heeft de organisatie meer dan 11 000 levens gered.

Oproep

De jury van de Félix Houphouët-Boigny Vredesprijs riep de internationale gemeenschap ook op om ervoor te zorgen dat de Middellandse Zee opnieuw een plaats wordt waar solidariteit en interculturele dialoog gedijen en dat de zee ophoudt te dienen als een nat graf.

De Félix Houphouët-Boigny Vredesprijs is in 1989 gecreëerd om personen of openbare en particuliere organisaties of instellingen te eren die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het bevorderen, bewerkstelligen, borgen of behouden van vrede in overeenstemming met het Handvest van de Verenigde Naties en het Oprichtingsverdrag van Unesco.

Eerdere laureaten van de prijs zijn onder meer de Franse president François Hollande, Nelson Mandela en Frederik W. De Klerk; Yitzhak Rabin, Shimon Peres en Yasser Arafat; koning Juan Carlos van Spanje en oud-president van de VS, Jimmy Carter.