Unesco Vlaanderen

Aantal vermoorde journalisten stijgt

Gepubliceerd op 09/01/2004 door Unesco Platform Vlaanderen

2003 was een slecht jaar om journalist te zijn. Er werden meer reporters gedood tijdens de uitoefening van hun beroep dan in om het even welk jaar sinds 1995. In december alleen al, kwamen 5 journalisten op gewelddadige wijze aan hun einde terwijl ze hun werk deden.

"Ik ben erg bezorgd over de moord op Ersa Siregar," zegt Koïchiro Matsuura, directeur-generaal van de UNESCO, over de Indonesische journalist van de privé-televisiezender Rajawali Citra Televisivi die op 29 december 2003 vermoord werd na 6 maanden te zijn gevangen gehouden door separatistische rebellen in Aceh. "Het tragische geval van Ersa Sigear, wiens collega Fery Santaro nog steeds wordt vastgehouden, illustreert de moeilijkheden waarmee journalisten te kampen krijgen als ze het conflict in Aceh willen verslaan. Ik roep beide partijen op om het recht van journalisten om in veilige omstandigheden te werken, te respecteren. Het is de plicht van de media om het publiek te informeren en het is essentieel voor de democratie en de gerechtigheid dat de media hun taak veilig kunnen vervullen," aldus Matsuura.

"Ik ben evenzeer bezorgd," zo vervolgt de directeur-generaal, "over het vermoorden van Ivannia Mora Rodriguez in Costa Rica op 23 december en van William Soto Cheng in Colombia op 18 december en over de mysterieuze dood van Volodymyr Karachevtsev - co-hoofdredacteur van het wekelijkse Oekraïense krant Kurier op 14 december - en van Marco Boukoukou Boussaga - hoofdredacteur van L'Autre journal in Libreville, Gabon, op 15 december. Deze laatste twee gevallen blijven tot op de dag van vandaag onopgeklaard."

"Het is een reden tot ernstige bezorgdheid dat het aantal van journalisten die zijn gedood tijdens de uitoefening van hun beroep in 2003, hoger is dan in om het even welk jaar sinds 1995," zo voegt Matsuura eraan toe, steunend op rapporten van beroepsorganisaties over het aantal gedode journalisten vorig jaar. Deze rapporten zeggen dat er tussen de 36 en 42 journalisten stierven tijdens hun werk, in vergelijking met 19 tot 25 in 2002 en een recordaantal van 49 in 1995 toen er 22 gedood werden tijdens het burgerconflict in Algerije. 14 tot 19 van de journalisten die stierven in 2003 vonden de dood in Irak, 5 in de Filippijnen en 3 in Colombia.

"De grote meerderheid van deze gevallen werd niet onderzocht en bleef ongestraft," merkt Matsuura op, "en dit ondanks de plechtige belofte die de lidstaten van de UNESCO in 1997 deden in een resolutie die duidelijk stelt dat de daders van dergelijke misdaden moeten worden opgespoord en gestraft."

"Zolang geweld gebruikt wordt om reporters te muilkorven, zal de vrije uitwisseling van ideeën, zoals de UNESCO die tracht te bevorderen, een onhaalbaar ideaal blijven. In het belang van de vrijheid van meningsuiting, democratie en gerechtigheid, ben ik ook bezorgd om het groot aantal journalisten dat in 2003 is gevangengezet. Er werden er 766 gearresteerd en van 124 weten we dat ze eind 2003 achter de tralies zaten," besluit Matsuura.