Unesco Vlaanderen

Arabische crisis eist steeds meer levens

Gepubliceerd op 25/03/2011 door Unesco Platform Vlaanderen

De crisis die Noord-Afrika en de Arabische landen in zijn greep houdt, eist steeds meer slachtoffers - ook onder journalisten. UNESCO directeur-generaal Irina Bokova wijst de autoriteiten op hun plicht om journalisten te beschermen.

Libië

"Ik veroordeel de moord op Mohammed al-Nabous, die doodgeschoten werd terwijl hij zijn professionele plicht vervulde om de burgers te informeren over de tragische gebeurtenissen die plaatsvinden in Libië," zegt Bokova. "Zijn tragische dood, samen met de talrijke berichten over journalisten die worden vastgehouden in het land, tonen aan hoe gevaarlijk Libië is geworden voor journalisten en media-medewerkers."

"In overeenstemming met de Conventies van Genève, waarvan Libië partij is, is het essentieel dat al zij die een machtspositie bekleden in het land, het recht van journalisten respecteren om hun werk ongehinderd te doen."

Mohammed al-Nabbous was 28 jaar en oprichter van het onlinekanaal Libya Al-Hurra (Free Libya). Hij werd op 19 maart 2011 doodgeschoten door sluipschutters in Benghazi. Volgens het International Press Institute werd hij neergeschoten tijdens een aanval op de stad door Kadhafi-getrouwen.

Jemen

Ook tijdens de protesten in Jemen viel recent een dode journalist te betreuren. Jamal Ahmed al-Sharabi werd op 18 maart 2011 doodgeschoten in de hoofdstad Sanaa.

"Het vermoorden van Jamal Ahmed al-Sharabi is een aanslag op het fundamenteel mensenrecht van de bevolking van Jemen op vrijheid van meningsuiting," zegt Bokova. "Het is de plicht van de autoriteiten om ervoor te zorgen dat journalisten hun werk kunnen doen in de meest veilige omstandigheden. Net zoals het hun plicht is om een grondig onderzoek te voeren naar de omstandigheden van dit overlijden - dat plaatsvond tijdens een confrontatie waarbij tientallen burgers het leven lieten - en om de daders te berechten."

Jamal Ahmed al-Sharabi werd doodgeschoten toen pro-regeringsmilities op 18 maart 2001demonstraten op een plein bij de universiteit in Sanaa onder vuur namen. De Arabische nieuwszender al-Jazeera maakte melding van meer dan dertig doden en meer dan tweehonderd gewonden. Volgens het International Press Institute volgde de journalist de betoging in opdracht van de onafhankelijke krant Al-Masdar.