Unesco Vlaanderen

Bezorgdheid over de Hagia Sophia

Gepubliceerd op 15/07/2020 door Unesco Platform Vlaanderen

Unesco stelt zich vragen over de werelderfgoedstatus nu Turkije de Hagia Sophia gaat omvormen tot een moskee.

De beslissing van Turkije om de Hagia Sophia om te vormen van een museum naar een moskee maakt Unesco bezorgd.  De Organisatie betreurt dat de beslissing is genomen zonder voorafgaand overleg en hoopt dat de uitzonderlijke universele waarde van de werelderfgoedsite kan behouden bliijven.

De Hagia Sophia behoort tot het historisch gebied van Istanbul dat is ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van Unesco. “De Hagia Sophia is een architecturaal meesterwerk en een unieke getuigenis van de interactie tussen Europa en Azië doorheen de eeuwen. Zijn status van museum weerspiegelt de universele aard van dit erfgoed en is een krachtig symbool voor dialoog,” zei Audrey Azouley, directeur-generaal van Unesco, na de bekendmaking van de beslissing.

De beslissing om de Hagia Sophia om te vormen tot een moskee doet vragen rijzen over de universele waarde van de site. Landen moeten toezien op het behoud van de uitzonderlijke universele waarde van hun werelderfgoedsites. Veranderingen die deze waarde kunnen beïnvloeden, moeten worden voorgelegd aan Unesco en besproken door het Werelderfgoedcomité. Dat is niet gebeurd en dus zal het Werelderfgoedcomité zich tijdens haar volgende bijeenkomst buigen over de staat van conservatie van het historisch deel van Istanbul.

Volgens Omer Celik, de woordvoerder van de AK-partij van president Erdogan, is er geen reden tot bezorgdheid. Volgens hem zullen de beroemde mozaïeken en schilderingen in de Hagia Sophia  enkel bedekt worden met gordijnen en lasers tijdens islamitische gebedsdiensten. Op andere ogenblikken zouden die zichtbaar blijven voor alle bezoekers – ook niet-moslims en buitenlanders – en die zouden bovendien gratis naar binnen mogen.