Unesco Vlaanderen

Campagne UNESCO en persvrijheid

Gepubliceerd op 05/02/2007 door Unesco Platform Vlaanderen

UNESCO en persvrijheid

Wie de Uitgelezen-bijlage van De Morgen van 27 december 2006 wou openslaan, ondervond aan de lijve een beperking van zijn recht op informatie in de vorm van een hardnekkig nietje en een kaartje dat erop wijst dat persvrijheid allesbehalve vanzelfsprekend is.

Het gaat om een initiatief van het Unesco Platform Vlaanderen om te wijzen op het belang van persvrijheid en het werk dat de UNESCO verricht ter bevordering van de persvrijheid, de vrijheid van meningsuiting en de vrije uitwisseling van ideeën en kennis.

 

 

 

Tien vragen over persvrijheid

Verbaasd over wat hierboven te lezen staat, of net niet? Test je inschatting van de persvrijheid in de wereld met een korte kwis.

Klik hier voor tien vragen over persvrijheid.

Wil je meer over het onderwerp te weten komen en beter vertrouwd raken met hoe de UNESCO erover denkt en hoe de Organisatie die ideeën in de praktijk tracht om te zetten, lees dan vooral verder en maak gebruik van je vrijheid van muisklikken.

Fundamenteel mensenrecht

De UNESCO beschouwt persvrijheid als een fundamenteel mensenrecht en ijvert voor mediaonafhankelijkheid en pluralisme.

Klik hier voor een introductie tot wat de UNESCO doet ten voordele van de persvrijheid.

Slachtoffers eren

De UNESCO is het enige agentschap van de Verenigde Naties met een mandaat voor de verdediging van vrijheid van meningsuiting en persvrijheid.

Ze houdt journalisten in herinnering die sneuvelden terwijl ze hun job deden.

Klik hier voor de moordlijst.

Persvrijheidprijs

Jaarlijks reikt de UNESCO een persvrijheidprijs uit om een journalist of mediaprofessional te eren die zijn of haar collega’s tot voorbeeld kan dienen omwille van zijn of haar inzet voor de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Trieste vaststelling: de meeste mensen die de prijs kregen, werden gewond, bedreigd of gevangengezet omdat ze verslag uitbrachten van de waarheid. De prijs is vernoemd naar Guillermo Cano, de Colombiaanse journalist die in 1987 werd vermoord omdat hij teveel jeukte als luis in de pels van de plaatselijke drugsbaronnen.

Klik hier om meer te weten te komen over de persvrijheidprijs van de UNESCO en de laureaten.

Persvrijheid in een oogopslag

Freedom House, algemeen beschouwd als een autoriteit, publiceert een Wereldkaart van de Persvrijheid.

Klik hier om editie 2006 van de Wereldkaart van de Persvrijheid te raadplegen.

Persvrijheidindex

Een andere grote autoriteit inzake persvrijheid is Reporters Zonder Grenzen dat jaarlijks een Persvrijheidindex publiceert.

Klik hier om te zien hoe de landen van de wereld zich tot elkaar verhouden op het vlak van persvrijheid.

Partners

De UNESCO werkt samen met, of steunt, een aantal organisaties die zich inzetten voor persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.

Klik hier voor een overzicht van organisaties (en hun websites) die zich inzetten voor persvrijheid en vrije meningsuiting.