Unesco Vlaanderen

Congolees erfgoed in gevaar redden

Gepubliceerd op 19/08/2004 door Unesco Platform Vlaanderen

Het conflict dat over de regio van de Grote Meren raasde eiste talloze levens en veroorzaakte grote schade aan de uitzonderlijke biodiversiteit van Congo. De vijf natuurlijke sites van Congo, de nationale parken van Salonga, Virunga, Garamba, Kahuzi-Biega en het Okapi dierenreservaat, zijn allemaal opgenomen op de Lijst van Werelderfgoed in Gevaar. Het is van cruciaal belang om dit bijzonder rijke ecosysteem, dat onderdeel is van een tropisch regenwoud dat enkel het Amazonewoud in grootte moet laten voorgaan, te bewaren. Daarom slaan de UNESCO en de VN Stichting de handen in elkaar om een aantal evenementen te organiseren ter ondersteuning van het bedreigde Congolese werelderfgoed.

Werelderfgoed in tijden van oorlog

Is het mogelijk om erfgoed te beschermen terwijl er een oorlog aan de gang is? Dat was de vraag die de UNESCO en Congo in 2000 bezig hield en die uiteindelijk leidde tot een programma ter bescherming van de biodiversiteit in regio's geteisterd door gewapende conflicten. Via dit programma lobbyden de UNESCO en de VN Stichting bij de regeringen van Congo en zijn buurlanden om de bescherming van het bedreigde natuurlijke werelderfgoed te verbeteren. Binnen het kader van het project werd ook geld vrijgemaakt om parkwachters te betalen die met dagelijkse patrouilles de parken beschermen.

De vijf sites van Congo die zijn ingeschreven op de Lijst van Werelderfgoed in Gevaar, herbergen heel wat bedreigde diersoorten waaronder de laatste bonoboapen en veel van de laatste overlevende berggorilla's en witte neushoorns. De nationale parken liggen voornamelijk in het oosten op de grens met Rwanda, Oeganda en Soedan en deelden al flink in de klappen van de oorlog. Parkwachters riskeren er vaak hun leven in hun pogingen om de biodiversiteit van de parken te beschermen.

Steun verzamelen

Tussen 10 en 26 september stelt de UNESCO haar deuren open voor het brede publiek zodat mensen de kans krijgen om kennis te maken met de pracht van het Congolese natuurlijke werelderfgoed en om zich te vergewissen van de ernst van de bedreigingen waaraan het ten prooi valt. Daartoe worden drie evenementen georganiseerd: een tentoonstelling, een benefietconcert en een internationale donorconferentie.

De tentoonstelling Congo: Natuur & Cultuur loopt van 10 tot 26 september in de gebouwen van de UNESCO in Parijs. Het gaat om een organisatie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren (KMMA), het belangrijkste museum en onderzoeksinstituut betreffende het Congolese erfgoed. De exhibitie richt de kijker op reuzenkaarten en een greep uit de collecties van het KMMA; zoals de bonobo, de okapi, trommels, jagersfluitjes, krachtbeelden, maskers, enz... Deze voorwerpen illustreren op een originele manier de dynamische banden tussen het milieu in al zijn diversiteit en de manieren waarop samenlevingen daarop inspelen. Veel van het getoonde zal voor het eerst te zien zijn in Parijs. Later - meer bepaald van 23 november 2004 tot 2 oktober 2005 - zal deze tentoonstelling ook bezocht kunnen worden in het museum in Tervuren.

Benefietconcert

Op 23 september zal het traditionele gegons in de wandelgangen van het Unesco-hoofdkwartier overstemd worden door de klanken van de rumba en andere Afrikaanse muziek. Een aantal grote namen van de Congolese muziek zullen de rijkdom van hun erfgoed klank bijzetten tijdens een benefietconcert. Op de affiche staan onder andere Elima de Maitre Nono, Kékélé, Makoutano, Papa Wemba, Lokua Kanza, Ray Lema, Djouna, Akademia, Bonga, Yondo Sister, Odito Reille, Isa Fleur du Congo, Sam Mangwana, Faya Tess, Abby Suria, So Kalmery, Diblo Dibala en Gina Wagina.

Naast deze evenementen voor het ruime publiek, worden er van 13 tot 17 september een reeks van technische workshops voor experts en een internationale donorconferentie georganiseerd. De workshops willen een aantal belangrijke aspecten van erfgoedconservatie bespreken zoals het gebruik van ruimtetechnologie om de bewaring van erfgoedsites op te volgen, de bescherming van erfgoed in conflictsituaties, het grensoverschrijdend beheer van werelderfgoedsites en de rol van musea bij de bevordering van erfgoedbescherming.

 

De tentoonstelling Congo: Natuur & Cultuur loopt van 10 tot 26 september in Parijs op de hoofdzetel van de UNESCO (7, place de Fontenoy) en van 23 november 2004 tot 2 oktober 2005 in het Afrikamuseum van Tervuren. Meer inlichtingen: www.africamuseum.be

Voor meer informatie over het benefietconcert van 23 september in Parijs (125 avenue de Suffren) ten voordele van de bescherming van het Congolese natuurlijke werelderfgoed kan u terecht op +33 1 45 68 05 16 of op evenements-speciaux@unesco.org