Unesco Vlaanderen

Congres over onderwatererfgoed Wereldoorlog I richt steven naar de toekomst

Gepubliceerd op 02/07/2014 door Unesco Platform Vlaanderen

Unesco hield een wetenschappelijk congres over het onderwatererfgoed van de Eerste Wereldoorlog in Brugge op 26 en 27 juni 2014 in het Provinciaal Hof. De eerste dag stond in het teken van de toestand van het gezonken erfgoed en van het belang van sites met scheepswrakken. Er is gesproken over aspecten zoals historisch en archeologisch onderzoek, wettelijke bescherming, nieuwe methodologieën voor de bescherming van grote metalen structuren onder water en de toepassing van nieuwe technologieën om erfgoed onder water te ontsluiten.

Op de tweede dag van de conferentie overlegden de deelnemers over wat er moet gebeuren om het cultureel onderwatererfgoed van de Eerste Wereldoorlog beter te beschermen. Dit resulteerde in een reeks aanbevelingen die de leidraad zullen vormen voor de toekomstige inspanningen van Unesco ter bevordering van het bewustzijn en de bescherming van cultureel onderwatererfgoed.

Een tipje van de sluier

De deelnemers aan het internationaal congres in Brugge formuleerden aanbevelingen rond de wettelijke en operationele bescherming van onderwatererfgoed, het in kaart brengen van het onderwatererfgoed, het toegankelijk en bekend maken van onderwatererfgoed en de financiering van projecten ter bescherming of bekendmaking van onderwatererfgoed. Daarbij valt op dat twee sleutelbegrippen terugkomen: sensibilisering en samenwerking.

Het onderwatererfgoed van de Eerste Wereldoorlog is te weinig bekend bij het grote publiek maar ook onder wetenschappers. Daarom zouden er meer activiteiten moeten komen die het onderwatererfgoed dichter bij de mensen brengen door bijvoorbeeld het delen van de menselijke verhalen achter de scheepswrakken en door het zichtbaar en toegankelijk maken van sites met scheepswrakken door middel van virtual reality en andere technologieën. Wetenschappers moeten op hun beurt meer inzetten op multidisciplinair onderzoek, gebruik maken van beschikbare budgetten voor erfgoedprojecten om onderwatererfgoed onder de aandacht te brengen en onderzoeken hoe andere cultuurconventies van Unesco kunnen bijdragen tot een betere bescherming van het gezonken erfgoed. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de gedane voorstellen. Binnenkort kan je er meer over lezen in een nieuwe uitgave van het Unesco Platform Vlaanderen.


Unesco Conventie voor de Bescherming van het Cultureel Onderwatererfgoed

Activiteiten rond het onderwatererfgoed van de Eerste Wereldoorlog bij Unesco