Unesco Vlaanderen

De grootste jukebox ter wereld staat in Brussel

Gepubliceerd op 19/08/2015 door Unesco Platform Vlaanderen

 

Brussel wordt op vrijdag 18 september de beiaardhoofdstad van de wereld. Aanleiding is de officiële uitreiking van de Unesco-oorkonde die bevestigd dat de borging van de beiaardcultuur in België door Unesco is erkend als internationaal schoolvoorbeeld van het borgen van immaterieel cultureel erfgoed. Naast een ceremonie op het stadhuis zijn verschillende beiaardconcerten gepland die het publiek laten genieten van het beiaardspel.

Unesco erkende de Belgische beiaardcultuur in november van vorig jaar tijdens de negende bijeenkomst van het Intergovernmental Committee for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage in Parijs. Dat comité is bevoegd voor de uitvoering van de Unesco-conventie van 2003 over het borgen van immaterieel cultureel erfgoed.

Programma

De festiviteiten starten op 18 september om 10u30 met een beiaardoptreden op de Kunstberg in Brussel van verschillende Vlaamse en Waalse beiaardiers en studenten van de verschillende beiaardscholen. Vervolgens is er om 14u een ceremonie op het stadhuis, gevolgd door een beiaardconcert en receptie aan de Sint-Goedele en Sint-Michielskathedraal met degustatie van het Beiaardbier.

Dit laatste concert, van 15u tot 16u, is uniek. Het publiek zal immers met een mobiele app kunnen bepalen welke nummers op de beiaard worden gespeeld. Zo wordt het grootste muziekinstrument ter wereld - de beiaard - omgetoverd tot 's werelds grootste jukebox.

Achtergrond

Borging van beiaardcultuur heeft een bredere betekenis dan de studie en de bescherming van de instrumenten. Het begrip slaat ook op het doorgeven van kennis aan nieuwe generaties en het voortdurend vernieuwen van de traditie. Dit om ze te blijven verbinden met het maatschappelijk gebeuren van vandaag.

De beiaard is ontstaan rond 1500 in de Zuidelijke Nederlanden en is het oudste muzikale massamedium uit de geschiedenis. De voorbije 100 jaar hebben beiaardiers en vele anderen die zich voor de beiaardcultuur inspannen dit unieke muzikale erfgoed steeds weten te vernieuwen. We danken het aan hen dat beiaardmuziek nog steeds de atmosfeer van tientallen Belgische steden en gemeenten kleurt, ondanks de ontwikkeling van nieuwere muzikale media, en dat de belangstelling van het publiek nog groeit.

Meer informatie over de viering van de beiaardcultuur in Brussel op 18 september 2015

Meer informatie over de beiaardcultuur

Meer informatie over het borgen van immaterieel cultureel erfgoed