Unesco Vlaanderen

Eerste vrouw aan het hoofd van UNESCO

Gepubliceerd op 23/09/2009 door Unesco Platform Vlaanderen

Op dinsdag 22 september 2009 nomineerden de 58 leden van de Uitvoerende Raad de Bulgaarse Irina Gueorguieva Bokova voor de functie van directeur-generaal van UNESCO. De nominatie zal op 15 oktober 2009 ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Algemene Conferentie die vertegenwoordigers van de 193 lidstaten van de Organisatie samenbrengt in Parijs. Als de Algemene Conferentie haar benoemt, zal Bokova de eerste vrouw zijn die aan het hoofd van UNESCO staat.

De verkiezing was bijzonder spannend. Pas na vijf stemrondes kon de voorzitter van de Uitvoerende Raad, ambassadeur Olabiyi Babalola Joseph Yaï (Benin), de nominatie bekendmaken. "Irina Bokova, de kandidaat voorgesteld door Bulgarije, is door de Uitvoerende Raad aangeduid met meerderheid van stemmen," luidde het. De voormalige Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken won met 31 tegen 27 stemmen van Farouk Hosny, de Egyptische minister van Cultuur.

Hosny werd lang gezien als favoriet, hoewel hij vorig jaar dreigde Israëlische boeken te zullen verbranden. Hosny verontschuldigde zich later voor deze uitspraken, maar het bleef een smet op zijn kandidatuur.

Irina Bokova werd geboren in Sofia in 1952 en is ambassadeur voor Bulgarije in Frankrijk en de Permanente Vertegenwoordiger van haar land bij UNESCO. Ze studeerde aan het Moskous Staatsinstituut voor Internationale Betrekkingen en aan de Universiteit van Maryland (VS). Ze bouwde haar carrière uit in de politiek en de diplomatie. Ze was vice-minister van Buitenlandse zaken (1995-1996) en minister van Buitenlandse Zaken (1996-1997). In 1996, toen ze kandidaat was voor de functie van vice-president van Bulgarije, propageerde ze het Bulgaarse lidmaatschap bij de NAVO en de Europese Unie.

De Uitvoerende Raad koos uit negen kandidaten die op 15 september 2009 hun kandidatuur bij de vergadering kwamen toelichten: Ina Marciulionyte (Litouwen); Mohammed Bedjaoui (Algerije); Irina Gueorguieva Bokova (Bulgarije); Farouk Hosny (Egypte); Sospeter Mwijarubi Muhongo (Tanzania); Alexander Vladimirovich Yakovenko (Rusland); Ivonne Juez de A. Baki (Ecuador); Benita Ferrero-Waldner (Oostenrijk); Nouréini Tidjani-Serpos (Benin).

De directeur-generaal van UNESCO wordt voorgedragen door de Uitvoerende Raad en benoemd door de Algemene Conferentie. Het mandaat loopt vier jaar en kan één keer verlengd worden. De directeur-generaal staat aan het hoofd van de administratie van de Organisatie.

De Uitvoerende Raad, die is samengesteld uit 58 lidstaten, is verantwoordelijk voor de uitvoering van het programma zoals dat is goedgekeurd door de Algemene Conferentie. De Raad komt twee keer per jaar samen om het programma en de begroting te controleren.

De Algemene Conferentie is het belangrijkste beslissingsorgaan en bestaat uit vertegenwoordigers van alle lidstaten. De Conferentie komt eenmaal per twee jaar samen om de strategieën en beleidslijnen van de Organisatie uit te stippelen, en om het UNESCO-programma en de begroting goed te keuren. Elke lidstaat heeft één stem.