Unesco Vlaanderen

Jeugdboeken tegen discriminatie

Gepubliceerd op 19/12/2002 door Unesco Platform Vlaanderen

Gisteren maakte UNESCO directeur-generaal Koïchiro Matsuura in Parijs bekend dat de Chileen Antonio Skármeta en de Zuid-Afrikaanse Jenny Robson de laureaten zijn van de Prijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur in het teken van de Verdraagzaamheid, editie 2003.

Het boek van Antonio Skármeta, "La Composición" (Het opstel), won in de categorie boeken voor kinderen jonger dan 13. Het vertelt het verhaal van Pedro, een jongen die met zijn familie onder een militaire dictatuur leeft en ziet hoe zijn vader en een schoolvriend worden weggevoerd in een legerjeep. Op een dag krijgt zijn school bezoek van een man in uniform die de kinderen vraagt om een opstel te schrijven met als titel "Wat mijn familie 's avonds doet." Met de typische creativiteit van een kind, verzint Pedro een verhaal dat zijn ouders buiten elke verdenking stelt.

Jenny Robson won in de categorie boeken voor 13 tot 18 jarigen met "Because Pula Means Rain" (Omdat pula regen betekent). In dit boek staat Emmanuel centraal, een albino jongen die bij zijn grootmoeder in een klein dorp in Botswana woont. Zijn vurigste wens is om te zijn zoals alle anderen en niet meer gepest te worden. De schrijfster laat allerlei vormen van discriminatie aan bod komen en pleit uitdrukkelijk voor verdraagzaamheid.

In beide categorieën waren er eveneens een aantal eervolle vermeldingen, onder andere voor "Grenzen" van Katrien Seynaeve in de 13-18 categorie. Dit boek is in België door Averbode uitgegeven.

353 inzendingen, geschreven in 36 talen en komende uit 54 landen, dongen mee naar de Prijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur in het teken van de Verdraagzaamheid die de UNESCO sinds 1995 om de twee jaar uitreikt. Na een eerste beoordeling kwamen 55 titels op een shortlist terecht. Uit die lijst koos een internationale jury in december de laureaten. De prijzen worden officieel uitgereikt op de Kinderboekenbeurs van Bologna (Italië) in april 2003.