Unesco Vlaanderen

Meer dan 100 journalisten gedood in 2016

Gepubliceerd op 19/01/2017 door Unesco Platform Vlaanderen

De meeste doden vielen in conflictgebieden in Arabische landen, volgens cijfers van Unesco.

Uit recente cijfers van Unesco blijkt dat 101 journalisten hun leven verloren terwijl ze hun werk deden in 2016. Dat komt overeen met één dodelijk slachtoffer om de vier dagen.

Gevaarlijk beroep

“Journalist is geen veilig beroep,” zegt Frank La Rue, adjunct-directeur-generaal van Unesco voor Communicatie en Informatie. “Een perskaart of een camera is vaak een extra reden om een doelwit te worden.”

De meeste doden vielen in Arabische landen, vooral in de conflictgebieden van Syrië, Irak en Jemen. In Latijns-Amerika en de Caraïben vielen 28 slachtoffers, waaronder bloggers en freelancers. Het was de tweede dodelijkste regio in 2016.

Straffeloosheid

Elke dood werd veroordeeld door de directeur-generaal van Unesco die oproept tot een gerechtelijk onderzoek om de daders op te sporen en te straffen. Straffeloosheid voor misdaden tegen de media blijft een groot probleem. In het verleden leidde slechts één op tien moorden van een journalist tot een veroordeling van de dader.

“Als, om het even welke, misdaden tegen journalisten onbestraft blijven, impliceert dat dat de media voortdurend kunnen worden lastiggevallen en aangevallen,” aldus La Rue. “Straffeloosheid maakt journalisten en media langzaam monddood want de angst voor represailles kan leiden tot zelfcensuur, waardoor iedereen van ons vitale informatie wordt onthouden.”

Unesco is binnen de Verenigde Naties belast met de bescherming van de persvrijheid. De Organisatie coördineert het VN-actieplan voor de veiligheid van journalisten en de kwestie van straffeloosheid. Dat is een breed samenwerkingsverband om journalisten en medewerkers van media beter te beschermen.

UN Plan of Action on the Safety of Journalists and the Issue of Impunity