Unesco Vlaanderen

Mergelland mikt op Unesco-erkenning als Geopark

Gepubliceerd op 14/10/2019 door Unesco Platform Vlaanderen

Het Vlaamse Riemst en de Nederlandse mergelgemeenten kiezen voor een mogelijke erkenning als Geopark.

Riemst en de Nederlandse mergelgemeenten zien af van de aanvraag om hun Mergelland erkend te zien als Unesco-werelderfgoed, dat schrijft Het Belang van Limburg vandaag. Uit een studie van de Universiteit Maastricht blijkt dat de werelderfgoedstatus te hoog gegrepen is. Daarom wordt er nu ingezet op een erkenning als Geopark.

Het Mergelland is een heuvellandschap dat zich grotendeels uitstrekt in Nederlands Zuid-Limburg. Kenmerkend is de aanwezigheid van mergel, een krijtgesteente. Riemst had vorig jaar samen met de Nederlands-Limburgse gemeenten Maastricht, Meerssen, Valkenburg, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals het plan opgevat om bij Unesco een aanvraag in te dienen om erkend te worden als werelderfgoed.

Mark Vos (CD&V), burgemeester van Riemst, wil nu inzetten op een erkenning als Geopark. Hij hoopt daarbij ook de Waalse buurgemeenten Bassenge en Visé te betrekken.

Een Unesco-geopark is een gebied met geologisch erfgoed dat van internationaal belang is. Geoparken gebruiken hun geologisch erfgoed, in combinatie met andere aspecten van het natuurlijk en cultureel erfgoed van het gebied, om het bewustzijn en het begrip te vergroten voor elementen zoals het duurzaam gebruik van natuurlijke rijkdommen en het beperken van de schade die natuurrampen kunnen aanrichten. Verder proberen Geoparken voorbeeldpraktijken te ontwikkelen rond het gebruik van hernieuwbare energie, de aanpassing aan de klimaatverandering en het stimuleren van duurzaam toerisme.

In België is één Unesco-geopark erkend, dat van Fammene-Ardenne.