Unesco Vlaanderen

Oceanen warmen op

Gepubliceerd op 31/05/2010 door Unesco Platform Vlaanderen

De Intergouvernementele Oceanografische Commissie van UNESCO (IOC) meldt dat een nieuwe studie van de Amerikaanse National Oceanic and Atmosperic Administration (NOAA) aantoont dat de bovenste laag van de oceanen flink is opgewarmd sinds 1993. Het is een sterk signaal dat nog maar eens de klimaatverandering bevestigt. Er is sprake van een opwarming met 0,16°C. Dat lijkt weinig maar je moet wel rekening houden met de immense oppervlakte die de oceanen bestrijken en met de grote capaciteit van water om warmte vast te houden. De opgeslagen energie staat gelijk aan maar liefst 500 100-watt lichtpeertjes voor elke inwoner van onze planeet die een bevolking telt van ongeveer 6,7 miljard mensen.

"De oceanen slaan meer warmte op dan ze afgeven," aldus John Lyman, de oceanograaf van de NOAA die het internationaal onderzoeksteam leidde dat gegevens analyseerde over de bovenste lagen van de oceanen van 1993 tot 2008. "De oceanen vormen het grootste warmtereservoir van ons klimaatsysteem," zegt John Wills, een oceanograaf van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA die meewerkte aan het onderzoek. "Naarmate de planeet opwarmt, komt 80 tot 90% van de extra hitte terecht in de oceanen."

Het opwarmen van de oceanen is een directe oorzaak van het wereldwijd stijgen van de zeespiegel. Als zeewater opwarmt, zet het uit en neemt het dus meer plaats in. De opwarming is op die manier verantwoordelijk voor een derde tot de helft van de mondiale zeespiegelstijging.

De onderzoekers beschikten over data uit verschillende bronnen over de bovenste laag van de oceanen - van de oppervlakte tot ongeveer 600 m diep - waaruit ze concludeerden dat de oceanen al verschillende jaren aan het opwarmen zijn. Dit bleek zowel uit de data van de Argo-boeien (autonome boeien die verschillende data verzamelen en doorseinen, waaronder temperatuur) en van de zogenaamde XBT's, kleine temperatuurmeters die door schepen worden uitgezet.