Unesco Vlaanderen

Ontwikkeling Afrikaanse filmtalenten bevorderen

Gepubliceerd op 17/02/2020 door Unesco Platform Vlaanderen

Tien jonge vrouwelijke Afrikaanse filmmakers geselecteerd voor artist-in-residence-programma met Japanse regisseur Naomi Kawase.

De namen van de tien winnaars van de UNESCO-Nara Residency voor jonge Afrikaanse vrouwelijke filmmakers zijn bekend. Het gaat om filmmakers van 21 tot 35 jaar uit Burkina Faso, Kenia, Nigeria, Senegal en Zuid-Afrika. Ze zullen van 29 maart tot 12 april van dit jaar verblijven in Tawara, in de prefectuur Nara (Japan). Daar krijgen ze begeleiding van de Japanse regisseur  Naomi Kawase en de Senegalese vrouwelijke filmmaker Fatou Kandé Senghor. Het programma wordt ondersteund door de Japanse overheid en de Japan Foundation.

“Het is belangrijk voor de filmindustrie om de stem van Afrika te laten horen, om de opkomst van diverse cultuuruitingen te ondersteunen, om nieuwe ideeën en emoties naar voren te brengen en om ervoor te zorgen dat vrouwen als makers bijdragen aan een noodzakelijke wereldwijde dialoog voor vrede, cultuur en ontwikkeling,” zei Audrey Azoulay, directeur-generaal van Unesco, bij de bekendmaking in de marge van de 13e zitting van het Intergouvernementeel Comité van de Conventie voor de bescherming en de promotie van de diversiteit van cultuuruitingen in Parijs.

De tien filmmakers zijn:

  • Mayowa Bakare, Nigeriaanse scenarioschrijver en regie-assistent. “Er zijn niet genoeg verhalen over vrouwen die door vrouwen worden verteld. Ik zal een andere manier van vertellen verkennen voor de verhalen die we over onszelf vertellen.”
  • Okule Dyosopu, Zuid-Afrikaanse documentaireregisseur, oprichter van een onafhankelijk productiebedrijf. “Vrouwen zijn het best bewaarde geheim in de filmindustrie. Ik ben de verandering die ik wil zien.”
  • Awa Gueye, Senegalese regisseur van vijf documentaire-, docudrama- en fictiefilms. “Vandaag hechten we zoveel belang aan uiterlijk. Ik wil een ander soort schoonheid vastleggen, schoonheid in het openstellen voor en accepteren van anderen.”
  • Joan Kiragu, bekroonde Keniaanse documentairemaker. “Deze residentie biedt een internationaal platform voor de stem van vrouwen. Ik zal een ambassadeur zijn die de agenda naar voren schuift en verhalen maakt die ertoe doen.”
  • Uren Makut, Nigeriaanse regisseur en producent, oprichter van een trainingscentrum voor jonge filmmakers. “Vrouwen zijn altijd aanwezig geweest bij het maken van films, maar zijn altijd op de achtergrond geweest. Ze zijn zeer creatief en zullen verbazingwekkende dingen doen als ze worden aangemoedigd.”
  • Lydia Matata, Keniaanse filmmaker, schrijver en journalist. “Filmmaken, zoals het leven, biedt constante lessen. Ik wil het vertrouwen dat wat ik via mijn werk als vrouwelijke Afrikaanse filmmaker ontdek, net zo goed en belangrijk is als wat mijn collega's elders doen.”
  • Fama Reyanne Sow, Senegalese regisseur en scenarioschrijver. “Ik wil sterke vrouwelijke personages creëren, zodat de jeugd in Senegal heldinnen kan bewonderen.”
  • Delphine Yerbanga, regisseur en producent bij de openbare nationale televisie van Burkina Faso. “Deze residentie zal een creatief proces zijn dat me kan laten zien hoe ik een idee kan laten groeien en een tastbare film kan baren.”
  • Thishiwe Ziqubu, directeur en oprichter van een productiebedrijf in Zuid-Afrika. “Ik wil niet alleen een Zuid-Afrikaanse filmmaker zijn, maar een wereldartiest die haar wereldbeeld moet uitbreiden om werk te maken dat grenzen overschrijdt.”
  • Floriane Zoundi, regisseur en scenarioschrijver voor televisie in Burkina Faso. “Ze zeggen dat een regisseur als een dirigent van een orkest is. Ik wil nieuwe vaardigheden opdoen, anderen zien werken en luisteren en delen met mijn collega’s.”

De filmmakers zullen filmprojecten ontwikkelen en deelnemen aan masterclasses, opnames en debatten. Ze worden uitgenodigd om hun werk voor te stellen op het volgende Nara International Film Festival (18-22 september 2020).

Afrika en vrouwen zijn twee transversale mondiale prioriteiten voor Unesco. De filmresidentie levert een concrete bijdrage aan de professionele ontwikkeling van vrouwen in de film en vergroot het bereik van Afrikaanse films.