Unesco Vlaanderen

Opleiding Vredeseducatie in Antwerpen

Gepubliceerd op 27/11/2013 door Unesco Platform Vlaanderen

Het bewaren en versterken van vrede is een proces waar actief moet aan gewerkt worden. Wie wil leren hoe dat kan en hoe je zelf beter kan omgaan met conflicten en geweld in de eigen leefwereld, kan daarvoor terecht in Antwerpen voor een opleiding Vredeseducatie. De opleiding stelt zich verder tot doel om mensen constructief te leren omgaan met conflictvormen in onderwijs en maatschappij; om groepen en individuen weerbaarder en assertiever te maken op een wijze die agressiviteit en geweld verwerpt; en om de draagkracht en expertise te vergroten van zij die zich willen inzetten voor geweldloze conflicthantering en een vreedzame samenleving.

Het nieuwe vormingsprogramma van de opleiding Vredeseducatie start op dinsdag 18 februari 2014 met een academische zitting rond zingeving en vrede. Daarna volgen er 10 woensdagnamiddagen waarop telkens een bepaald thema aan bod komt. Deze namiddagen worden ingevuld door deskundige gastdocenten uit verschillende disciplines. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld cyberpesten, familiaal geweld, grensoverschrijdend gedrag, intercultureel onderwijs, enz. De cyclus wordt afgesloten met een bezoek aan het In Flanders Fields museum in Ieper.

De opleiding Vredeseducatie vindt zijn oorsprong bij het Vredescentrum van de Provincie en de Stad Antwerpen. De sessies vinden plaats aan de Universiteit Antwerpen.
Gëinteresseerden kunnen zich inschrijven voor de volledige reeks of voor een specifieke sessie. De volledige reeks van 10 sessies kost 120 EUR (60 EUR voor studenten en gepensioneerden). Wil je slechts een (of enkele) sessies volgen, dan betaal je 12,50 EUR (6 EUR voor studenten en gepensioneerden) per keer.


Raadpleeg het volledige programma van de opleiding Vredeseducatie 2014 en/of schrijf je in.

  • Voor meer informatie over de opleiding Vredeseducatie kan je terecht bij coördinator Roger Boonen: rogerboonen@hotmail.com