Unesco Vlaanderen

Oproep tot vrijlating BBC journalist Alan Johnston

Gepubliceerd op 05/04/2007 door Unesco Platform Vlaanderen

De directeur-generaal van de UNESCO, Koïchiro Matsuura, roept op tot de vrijlating van de Britse journalist Alan Johnston, die op 12 maart 2007 ontvoerd werd op de Gazastrook. Hij hekelt het toenemend aantal gijzelnemingen waarvan journalisten het slachtoffer worden.

"Het is drie weken geleden sinds we iets van Alan Johnston vernamen. Deze Britse journalist woonde en werkte al verschillende jaren in Gaza. De situatie wordt steeds zorgwekkender en ik roep de autoriteiten op om er alles aan te doen opdat hij zo snel mogelijk zou vrijkomen," aldus Matsuura. "Ik wil eer betuigen aan de vastberadenheid en de moed van journalisten die hun werk blijven doen ondanks het steeds vaker voorkomen van dergelijke ontvoeringen."

"Als een journalist ontvoerd wordt, wordt de hele samenleving gegijzeld," benadrukt Matsuura. "We moeten een einde stellen aan dergelijke laakbare praktijken die niet alleen de veiligheid van mediaprofessionals in het gedrang brengen, maar de vrijheid van meningsuiting in het algemeen. De laatste tijd komen dergelijke ontvoeringen alsmaar vaker voor, in Irak, in Afghanistan en in Gaza. Niet al deze ontvoeringen eindigden met bloedvergieten maar dit neemt niet weg dat ze onaanvaardbaar zijn en niet onbestraft mogen blijven."

Alan Johnston was meer dan drie jaar lang correspondent voor de Britse openbare omroep BBC. Op 12 maart 2007 werd hij ontvoerd in de buurt van zijn kantoor, nadat hij de Erez overgang tussen Israël en Gaza had genomen. Volgens Reporters Zonder Grenzen zijn er sinds augustus 2005 al 14 journalisten ontvoerd op de Gazastrook. Geen enkele van de ontvoerders is aangehouden of vervolgd, aldus de NGO.

In Afghanistan wordt de journalist Adjmal Nasqhbandi nog steeds gevangen gehouden. De Italiaanse collega die hij vergezelde, Daniele Mastrogiacomo, werd door hun ontvoerders vrijgelaten op 18 maart 2007. In Irak is het bang wachten op nieuws over de 11 mediaprofessionals (7 journalisten en 4 assistenten) die er recent ontvoerd werden. Volgens Reporters Zonder Grenzen zijn er in Irak al meer dan 50 journalisten en mediaprofessionals ontvoerd sinds 2003.

Klik hier voor meer informatie over het werk van de UNESCO ten voordele van persvrijheid.