De oceaan is, net als onze planeet, voortdurend in beweging. De evoluties en veranderingen van de oceaan beïnvloeden niet alleen het klimaat, ook het leven die hij herbergt moet zich constant aanpassen aan zijn veranderingen. De wetten van de fysica die de bewegingen regelen, zijn ons bekend sinds de 14de eeuw, maar de ontwikkeling van de oceanografie zag zich geconfronteerd met drie belangrijke moeilijkheden. Ten eerste is de oceaan zeer ondoorgrondelijk en is het moeilijk om er metingen te doen of de toestand te observeren. Vervolgens vergen zijn immense omvang en grote mate van variatie zeer krachtige berekeningsmethoden om te komen tot bruikbare, realistische modellen. En tenslotte is de noodzakelijke samenwerking en coördinatie om de oceaan te exploreren lange tijd bemoeilijkt door allerlei strategische nationale belangen.

Tegenwoordig is onze kennis van de oceaan en zijn interactie met het klimaat en het mariene leven in aanzienlijke mate ontwikkeld. Een sleutelmoment voor die ontwikkeling, was het Internationaal Jaar van de Geofysica (1957/58) dat voor eens en altijd een internationale dimensie gaf aan de oceanografie. Wetenschappers beschikken momenteel over technologische middelen en satellietobservaties die hen toelaten om de drie dimensies van de oceaan op zijn geheel te observeren en ook het berekenen van modellen om de bewegingen van de oceaan te voorspellen stelt niet langer problemen.

In The Changing Ocean stelt Bruno Voituriez de evolutie van de oceanografie voor, legt hij in verstaanbare taal uit hoe de oceaan het klimaat en het mariene leven beïnvloedt en blikt hij vooruit op de uitdagingen voor de oceanografie voor de toekomst.


U kan het boek rechtstreeks bestellen via Unesco Publishing: bestel hier