Unesco Vlaanderen

UNESCO eert Ethiopische journaliste Reeyot Alemu

Gepubliceerd op 17/04/2013 door Unesco Platform Vlaanderen

De gevangengezette Ethiopische journaliste Reeyot Alemu krijgt dit jaar de UNESCO-Guillermo Cano World Press Freedom Prize. De onafhankelijke internationale jury die over de uitreiking van de prijs beslist, looft haar omwille van "haar uitzonderlijke moed, haar verzet en haar engagement voor de vrijheid van meningsuiting".

Reeyot Alemu werkte mee aan talrijke onafhankelijke publicaties. Ze schreef kritisch over politieke en sociale onderwerpen en legde zich toe op de oorzaken van armoede en de ongelijke behandeling van vrouwen en mannen. In 2010 richtte ze een uitgeverij op en lanceerde ze het maandblad Change. Beiden werden stilgelegd. Een jaar later was ze aan de slag als columnist bij Feteh, een nationale wekelijkse krant. In juni 2011 werd ze gearresteerd. Momenteel zit ze een celstraf uit van vijf jaar.

In een reactie op het nieuws eert de International Women's Media Foundation de journaliste: "Wat Alemu uitzonderlijk maakt is haar bewuste keuze om te blijven werken voor onafhankelijke media ondanks het gevaar dat daaraan verbonden is, om zichzelf niet te censureren alhoewel dat een gangbare praktijk is in het Oost-Afrikaanse land en om zich niet te verontschuldigen voor het schrijven van de waarheid". Reeyot Alemu wordt beschuldigd van terrorisme en weigert belastende verklaringen af te leggen over collega's, ook al zou ze daarmee haar vrijheid kunnen terugwinnen.

De UNESCO/Guillermo Cano Wereldprijs voor Persvrijheid bestaat sinds 1997 en wordt jaarlijks uitgereikt naar aanleiding van de Werelddag voor de Persvrijheid op 3 mei. De Prijs eert het werk van een individu of een organisatie ter verdediging en bevordering van de vrijheid van meningsuiting, vooral als deze actie het leven van het individu in gevaar brengt.