Unesco Vlaanderen

UNESCO helpt Bangladesh

Gepubliceerd op 28/11/2007 door Unesco Platform Vlaanderen

Op 15 november 2007 werd Bangladesh zwaar getroffen door de cycloon Sidr. De natuurramp eiste duizenden mensenlevens in het Aziatische land en ontwrichtte de infrastructuur. De UNESCO kondigde dat ze samen met de nationale autoriteiten en andere VN-agentschappen zal helpen bij de heropbouw van scholen en het onderwijssysteem. Volgende week vertrekt er eveneens een team van experts om in kaart te brengen wat de hulpbehoeften zijn op het gebied van erfgoed.

De missie zal zich vooral concentreren op het mangrovewoud Sundarbans dat in 1997 op de Werelderfgoedlijst werd ingeschreven. De experts zullen de situatie in het gebied onderzoeken, zowel met het oog op het vrijwaren van het erfgoed als op het helpen van de mensen die er wonen.

Er wordt gevreesd dat grote delen van het zuidelijk gelegen mangrovewoud door de cycloon in zee zijn meegesleept. Er is ook bezorgdheid over het lot van de bedreigde diersoorten die in het 140.000 hectaren grote woud leven, waaronder de Bengaalse tijger.

Miljoenen mensen voelen de gevolgen van de cycloon die een groot deel van Bangladesh aandeed. Duizenden mensen vonden de dood of blijven vermist. Meer dan 1.300 onderwijsinstellingen in 30 districten zijn vernield of zwaar beschadigd. Nog eens 7.500 liepen lichtere schade op. Samen met het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) en andere VN-agentschappen en ngo's die in de getroffen gebieden actief zijn, werkt het UNESCO-kantoor in Dhaka aan het oplijsten van de onderwijsbehoeften om vervolgens mee te werken aan de heropbouw van scholen en het onderwijssysteem.