Unesco Vlaanderen

Vlaanderen en Unesco hernieuwen samenwerking voor erfgoedbescherming

Gepubliceerd op 15/04/2016 door Unesco Platform Vlaanderen

Irina Bokova, directeur-generaal van Unesco, en Filip D'havé, Algemeen afgevaardigde van de Vlaamse regering in Frankrijk, hebben op 14 april 2016 op de hoofdzetel van de Organisatie in Parijs een verlenging ondertekend van de samenwerking tussen Vlaanderen en Unesco op het vlak van cultureel en natuurlijk erfgoed

"Ik wil de Vlaamse regering bedanken voor deze verdere samenwerking die bijzonder betekenisvol is nu de vernieling van cultuur en erfgoed zo nauw verbonden is met extremisme en het lijden van mensen - het is een krachtig symbool van onze vastberadenheid om de kracht van cultuur aan te wenden om te helen en te herstellen," zei Bokova.

Unesco, de Vlaamse regering en de Europese Unie organiseren op 9 en 10 juni 2016 een conferentie in Brussel over de bescherming van cultureel erfgoed in conflictgebieden en over de rol van erfgoed in het bewerkstelligen van vrede. Het initiatief past in het kader van de #Unite4Heritage campagne van Unesco.

De Vlaamse regering is bereid om mee te werken aan de inspanningen van Unesco voor het vrijwaren van het cultureel erfgoed in Syrië, in het bijzonder in Palmyra.

De vernieuwing van de overeenkomst rond het Vlaams Unesco Trustfonds loopt voor een periode van vijf jaar. De algemene focus ligt op de bescherming van erfgoed, met bijzondere aandacht voor Afrika. De Vlaamse regering stelde 900 000 euro ter beschikking voor de ondersteuning van Unesco-projecten in 2015-2016.

De voorbije 15 jaar investeerde Vlaanderen meer dan 7,5 miljoen euro in de samenwerking met Unesco rond erfgoed. De fondsen zijn onder meer gebruikt voor projecten in zuidelijk Afrika rond immaterieel cultureel erfgoed en natuurlijk erfgoed. Er gingen ook middelen naar het herstel van werelderfgoed in Nepal na de aardbevingen en naar de bescherming van erfgoed in Syrië.


De Vlaamse Unesco Trustfondsen