Unesco Vlaanderen

Zeilschip onderzoekt Noordelijke IJszee

Gepubliceerd op 30/05/2013 door Unesco Platform Vlaanderen

Het onderzoeksschip Tara is op weg naar de Noordelijk IJszee. De volgende zeven maanden zal het ruim 25 000 km varen om gegevens te verzamelen over de mariene ecosystemen van de poolstreek, over de biodiversiteit en over de impact van klimaatverandering en menselijke activiteit.

De expeditie werkt aan de realisatie van de doelstelling van de Tara Ocean Expedition om plankton te verzamelen uit alle oceanen van de wereld. Deze kleine organismen staan onderaan de mariene voedselketen, slaan koolstofdioxide op en gebruiken hun fotosynthetische kwaliteiten om te fungeren als een immense zuurstofpomp. Hun ecosystemen behoren tot de minst onderzochte velden van de oceanografie. Biologen en oceanografen zullen hun onderzoek toespitsen aan de rand van de ijslaag, daar waar plankton het meest overvloedig is.

Andere onderwerpen waarop het onderzoek zich zal concentreren omvatten het kwikgehalte in de oceaan en de atmosfeer en de concentratie van plasticdeeltjes. Deze metingen gebeuren op een nooit eerder geziene schaal en zullen leiden tot meer kennis over de impact op het arctische ecosysteem.

De klimaatverandering laat zich nergens ter wereld meer voelen dan in het arctisch gebied. Dit blijkt uit het feit dat de totale ijsoppervlakte van de Noordelijke IJszee jaar na jaar kleiner wordt. Daardoor wordt dit kwetsbare gebied steeds aantrekkelijker omwille van zijn grote voorraad aan mineralen en andere natuurlijke rijkdommen en omwille van het potentieel voor nieuwe commerciële vaarroutes. Het gebied is ook van belang om de klimaatverandering beter te leren begrijpen.

De Intergouvernementele Oceanografische Commissie (IOC) van UNESCO is een van de institutionele partners van de expeditie en volgt het reilen en zeilen van de expeditie op de voet. De schoener Tara zal het derde zeilschip in de geschiedenis zijn die de Noordelijke IJszee rondvaart.