Unesco Vlaanderen

Zone Zero

Gepubliceerd op 07/03/2002 door Unesco Platform Vlaanderen

Jaarlijks worden onder de parasol van PEJA zomerkampen voor jongeren georganiseerd. PEJA staat voor Platfom voor Europese Jongerenactiviteiten en is een samenwerkingsinitiatief van een aantal Europese regio's die jongeren de kans willen geven om actief deel te nemen aan het Europees burgerschap.

Jonge snaken die met een groep leeftijdsgenoten een uitzonderlijk avontuur willen meemaken, kunnen zich inschrijven voor "Zone Zero": een uniek kampinitiatief in het kader van het Internationaal Jaar van de Bergen dat vertrekt vanuit de thema's 'limieten en grenzen' en 'de rol van de mens in de natuur'. Het kamp gaat door in het biosfeerreservaat "Grosses Walsertal" in Voralberg (Oostenrijk) dat gekenmerkt wordt door een grote afwisseling aan landschappen.

In het biosfeerreservaat bivakkeer je in de open natuur en kan je onder meer je talenten als mountainbiker en bergbeklimmer ontdekken. Je krijgt ook de kans om de bergen te paard te doorkruisen. In Bregenz aan het meer van Konstanz kan je nieuwe watersporten uitproberen en er is een fietstocht naar Duitsland of Zwitserland gepland. Een rijk programma dus vol afwisseling aan activiteiten en culturen. Geïnteresseerden kijken best niet te lang de kat uit de boom, want de plaatsen zijn beperkt.

 

Praktisch:

Zone Zero loopt van 15 tot 25 juli 2002 en staat open voor jongeren van 15 tot 18 jaar die een mondje Engels of Duits praten. Deelnemers staan zelf in voor de reiskosten en betalen een inschrijvingsgeld van 109 euro. Je verblijft in een jeugdherberg, hotel en de natuur.

Voor bijkomende inlichtingen en inschrijvingen contacteer je Katrien van Belle bij de vzw JINT, de Belgische vertegenwoordiger in PEJA:

tel 02 209 07 20

fax 02 209 07 49

e-mail Kvanbelle@jint.be

 

Achtergrond:

Het Mens- en Biosfeerprogramma (MAB) van de UNESCO bouwt een wereldwijd netwerk van biosfeerreservaten uit. Dat zijn gebieden aan de kust of in het binnenland waarvan de ecosystemen internationaal zijn erkend als bevoorrechte sites waar een evenwichtige relatie tussen mens en natuur wordt bevorderd. Dergelijke reservaten staan voor een innoverende vorm van natuurbeheer en -behoud waarbij ecologische, economische en sociale belangen met elkaar worden verzoend. Het betreft een doeltreffend en dynamisch concept ter bevordering van de duurzame ontwikkeling van onze biologische diversiteit.

Wie meer wil weten over het concept en de verscheidenheid van de biosfeerreservaten kan er een dossier over nalezen in onze rubriek 'dossiers'. Je kan ook onze gratis publicatie over het wereldwijd netwerk van biosfeerreservaten bestellen. Meer daarover in de rubriek 'extra'.