Unesco Vlaanderen Unesco Vlaanderen

Campagne moderne slavernij

Gepubliceerd op 29/08/2005 door Unesco Platform Vlaanderen

Wat heeft UNESCO met slaven?

Op 23 augustus staan we met zijn allen stil bij de gruwel van de slavernij. Dat is althans wat de Verenigde Naties en de UNESCO in gedachten hadden met de Internationale Dag ter Herdenking van de Slavenhandel en zijn Afschaffing. Bij een thema zoals slavernij denken we doorgaans aan geschiedenisboeken en de beelden die we kennen uit films zoals Amistad . En alhoewel er geen twijfel bestaat over het belang van het belichten van deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis, moeten we ons evenzeer realiseren dat slavernij ook vandaag de dag nog voorkomt. Soms krijgt het niet die naam opgekleefd, maar het etiket is wel het laatste waar een uitgebuit kind in een sweatshop zich zorgen over maakt.

Miljoenen mensen over de hele wereld leiden een leven waar ze niet voor kozen. Ze worden gedwongen om te werken, ze staan onder controle – of zijn eigendom – van een werkgever die hen mentaal of fysiek misbruikt, ze worden behandeld als objecten en hun vrijheid wordt belemmerd. Hoe je het ook wil noemen, het zijn allemaal kenmerken van slavernij.

Moderne slaven

Het gaat om veel mensen. Naar schatting 20 miljoen mensen werken om een lening af te betalen. Een lening die ze broodnodig hadden om bijvoorbeeld de operatie van een ziek kind te betalen. Ze worden gedwongen om zeven dagen per week lange uren te kloppen. Ze krijgen een minimum aan eten en huisvesting maar zullen dikwijls nooit de lening – die  kan doorgegeven worden van generatie op generatie – volledig kunnen terugbetalen.

Een andere vorm van moderne slavernij zijn vroege en gedwongen huwelijken. Jonge meisjes die tegen hun wil en zonder inspraak uitgehuwelijkt worden en terecht komen in een relatie waarin ze hun ganse leven een dienende en onderdanige rol moeten spelen en vaak ook nog fysiek geweld moeten ondergaan.

Ook mensenhandel en de ergste vormen van kinderarbeid zijn zulke gevallen van uitbuiting dat ze onder de noemer slavernij vallen. Het is het lot van naar schatting 179 miljoen kinderen. En in sommige landen word je simpelweg als slaaf geboren. In die gevallen gaat het om lage sociale klassen waarvan de rest van de samenleving vindt dat wie daartoe behoort, enkel deugt voor slavenarbeid.

Slavernij bestrijden

De UNESCO huivert van al deze vormen van slavernij en zet zich op verschillende fronten in om er een einde aan te maken. Ze probeert mensen bewust te maken door te ageren tegen discriminatie. Ze promoot de mensenrechten, gaat sociale uitsluiting tegen en bestrijdt armoede… Ze tracht dus vooral om het probleem bij de bron aan te pakken door de verschillende maatschappelijke symptomen die leiden tot slavernij, te behandelen. Het is een werk van lange adem maar hopelijk zal de slepende ziekte slavernij ooit daadwerkelijk de wereld uit zijn zodat we jaarlijks op 23 augustus de echte afschaffing van de slavernij kunnen vieren.

Klik hier

 

voor informatie over de transatlantische slavenhandel.

 

 

voor informatie over het educatief project Breaking The Silence waarmee de UNESCO de herinnering aan de slavenhandel levendig houdt.

 

 

voor informatie over het cultureel project The Slave Route waarmee de UNESCO de slavenhandel en de ermee gepaard gaande culturele uitwisselingen in kaart brengt.

 

 

voor informatie over wat de UNESCO op het vlak van de mensenrechten doet.

 

 

voor informatie over hoe de UNESCO armoede bestrijdt.

 

 

voor informatie over een pilootproject van de UNESCO dat mensenhandel in Afrika de kop wil indrukken.

 

 

voor informatie over de slavernij van vandaag.

 

 

voor informatie over de belangrijkste programma’s van de UNESCO in alle deelgebieden van haar werkterrein: onderwijs, wetenschappen, cultuur en communicatie.

 

om de advertentie in pdf-formaat te downloaden.