De 28ste editie van het Afrika Filmfestival in Leuven loopt van 21 april tot 6 mei 2023. Het biedt een rijkgevuld programma met films van/over Afrika en zijn diaspora. De Vlaamse Unesco Commissie bekroont er de beste documentaire.
Gepubliceerd op 06/04/2023 door Unesco Platform Vlaanderen
De 28ste editie van het Afrika Filmfestival in Leuven loopt van 21 april tot 6 mei 2023. Het biedt een rijkgevuld programma met films van/over Afrika en zijn diaspora. De Vlaamse Unesco Commissie bekroont er de beste documentaire.
Sinds 2016 reikt de Vlaamse Unesco Commissie jaarlijks een prijs uit voor de beste documentaire op het Afrika Filmfestival. Dit jaar delen de genomineerde films het thema immaterieel erfgoed. Aanleiding is de twintigste verjaardag van de Unesco-conventie voor het borgen van het immaterieel cultureel erfgoed.
Immaterieel erfgoed zijn gewoontes, kennis en praktijken van vandaag, die mensen hebben meegekregen en graag willen doorgeven aan toekomstige generaties. Immaterieel-erfgoedpraktijken evolueren doorheen de tijd en veranderen met ons mee.
De genomineerde films in de Vlaamse Unesco Commissie Competitie 2023 zijn:
In haar film Sur le fil du Zénith neemt filmmaker Natyvel Pontalier een duik in de cultuur van haar Gabonese voorouders, die eeuwen geleden moest wijken voor die van christelijke kolonisten.
“Wie waren wij, voordat we werden ontdekt?” Dat is een van de dingen die Pontalier zich hardop afvraagt in haar begeleidende voice-over. Terwijl beelden van Gabonese jungles en dorpjes kalm voorbijtrekken, begeleid door een sussend geluidsdecor van krekels, haalt de filmmaker herinneringen uit haar familie op. Over transcendente ervaringen, waarbij voorouders contact maken om hun tradities levend te houden.
Het dorp van Kenou is een intiem portret van een traditionele dorpsgemeenschap in het zuiden van Benin, waar de oude animistische voduncultuur nog leidend is.
Tassi is de oudste inwoner van het dorp. Zij is de priesteres die namens de gemeenschap het contact met de voorouders onderhoudt. Tassi leert ons kijken naar haar wereld, waarin voorouders en vodun als vanzelfsprekend aanwezig zijn en waar belangrijke beslissingen nooit genomen worden zonder hen te raadplegen via het orakel.
In Oudhref, een stad aan de Middellandse Zee in Tunesië, worstelen vrouwen achter hun weefgetouwen om hun bestaan en uniciteit te bewijzen. Vrouwen zijn er zo zeldzaam als de regen. De vrouwen van Oudhref zijn de incarnatie van kunst en geheugen en zijn het geheim van het leven en van overleven.
Eén van de grootste steden in de provincie Noord-Kivu in de Democratische Republiek Congo, was ooit een dorpje genaamd Butembo. Nu is Butembo Town een grote stad van meer dan een half miljoen inwoners. De documentaire zoomt in op de mensen die er wonen, de oorsprong van de stad, de cultuur en de economie. Zowel de heropleving van de traditionele cultuur als de oorsprong van het Yira-volk worden besproken in deze film. Maar wat zijn de groeiende uitdagingen van Butembo als stad?
Stevo Atambire is een echte troubadour die in Ghana van de ene begrafenis naar de andere trekt om geïmproviseerde liedjes te zingen over de overledene en zijn/haar familie. Begrafenissen in Ghana worden enkel gehouden in het droge seizoen en veranderen in ware evenementen, met wardancers, techno muziek, spektakel en verkopers die de bezoekers voorzien van eten en drinken.
Long Live the Dead is een uitzonderlijk verhaal, waarbij de regisseurs enkel met de hulp van de charismatische en populaire Stevo de bijzondere begrafenisrituelen konden vastleggen. Het is een mix van cultuur, ontdekking, antropologie, techno en rock'n roll.
De Vlaamse Unesco Commissie is partner van het Afrika Filmfestival vanuit de overtuiging dat dit evenement een tastbare bijdrage levert aan de verwezenlijking van de basisfilosofie van Unesco. Door zijn aandacht voor diversiteit, vrijheid van meningsuiting en interculturele dialoog draagt het Afrika Filmfestival bij aan vredesopbouw en verdraagzaamheid in onze hedendaagse samenleving.