Unesco Vlaanderen

Creatieve steden

Steden die creativiteit centraal stellen bij hun duurzame stedelijke ontwikkeling, kunnen aansluiten bij Unesco's 'Creative Cities Network', een internationaal stedennetwerk om expertise uit te wisselen en samenwerkingen aan te gaan. Een stad die zich aansluit moet zich richten op één van de volgende creatieve sectoren: vakmanschap en volkskunst, design, film, gastronomie, literatuur, mediakunst of muziek. In Vlaanderen is Gent aangesloten als creatieve muziekstad en Kortrijk sluit aan bij de designsteden.


Over creatieve steden

Het netwerk

Het UNESCO Creative Cities Network (UCCN) is opgericht in 2004 om steden met elkaar te verbinden die zich onderscheiden door de rol die creativiteit en culturele industrieën spelen in hun ontwikkeling. Het netwerk geeft steden de kans om expertise uit te wisselen en samen te werken op internationaal niveau. Het netwerk is onderverdeeld volgens zeven creatieve sectoren: vakmanschap en volkskunst, design, film, gastronomie, literatuur, mediakunst en muziek.

Hoe aansluiten bij het netwerk?

Lid worden van het netwerk is een langdurige verbintenis. Het moet een participatief proces en een toekomstgerichte aanpak omvatten. Steden moeten een realistisch actieplan presenteren met specifieke projecten, initiatieven of beleid dat de komende vier jaar moet worden uitgevoerd om de doelstellingen van het netwerk te verwezenlijken. 


Creatieve steden in Vlaanderen 

image

Gent - Creative City of Music

Aangesloten sinds 2009

Met haar universiteit en verschillende instellingen voor hoger onderwijs is Gent een educatieve hub waar ongeveer 12% van de studenten van de stad een cultuurgerichte opleiding volgt. Gent is ook een regionaal economisch knooppunt waarin de culturele en creatieve sector goed is voor 4% van de totale werkgelegenheid.

Gent staat internationaal bekend om zijn dynamische muziekscene en zijn vele muziekfestivals, waaronder het Festival van Vlaanderen, met een scala aan concerten van klassieke tot wereldmuziek; het Ghent International Film Festival rond de impact van muziek op film; het openluchtfestival Gent Jazz, top in zijn genre; en Glimps, een internationaal showcasefestival voor pop- en rockmuziek.

lees meer
image

Kortrijk - Creative City of Design

Aangesloten sinds 2017

Kortrijk heeft een lange traditie in de vlasindustrie. Oorlogen en economische tegenslagen zorgden ervoor dat de textielindustrie zich bij verschillende gelegenheden opnieuw moest uitvinden. Deze noodzakelijke transformaties maakten van Kortrijk een zeer veerkrachtige en competitieve maakindustrie met een bloeiend netwerk van kleine en middelgrote ondernemingen. Een cruciaal resultaat van deze evolutie was de oprichting van het interieurontwerpbedrijf De Coene. Vandaag is een derde van de 100 best gerangschikte productiebedrijven in België gevestigd in Kortrijk

lees meer

Unesco interactief


Creatieve steden in de kijker