Unesco Vlaanderen Unesco Vlaanderen

Erfgoedfonds FUT

Het Vlaams departement Buitenlandse Zaken financiert via het Flanders Unesco Trustfund (FUT) al meer dan 10 jaar erfgoedprojecten (cultureel -, natuurlijk -, immaterieel - of onderwatererfgoed), met een geografische focus op Afrika. De meeste projecten waren gericht op natuurlijk Werelderfgoed en immaterieel cultureel erfgoed in Afrika, het mariene Werelderfgoedprogramma, en cultureel (Wereld)erfgoed in gevaar, naast ook enkele andere projecten rond onder meer cultureel onderwatererfgoed. De lijst met aparte projecten vind je hier


FUT Projecten

image

Mariene Werelderfgoedprogramma

Er zijn maar liefst 50 mariene werelderfgoedsites waarbij de Galapagos eilanden en het Grote Barrièrerif in Australië de meest gekende zijn. Al die fantastische sites met koraalriffen, fjorden, archipels of mangrovebossen, voelen de druk van klimaatsverandering, vervuiling, visserij en industriële ontwikkelingen. Het Werelderfgoedcomité startte daarom een specifiek programma om mariene sites beter te monitoren, de duurzame bescherming te verbeteren en een netwerk met de sitemanagers op te richten om goede praktijken beter te delen. Vlaanderen steunde het programma met de financiering van verschillende projecten van 2010 tot 2020, voor een totaal van ongeveer 1,2 miljoen USD. Zo groeide het programma onder leiding van de Vlaamse dr Fanny Douvere uit tot een succesverhaal dat nu vele andere publieke én private donoren weet te overtuigen.

© Unesco, Guy Debonnet Leeuw in Okavango (c) Unesco - Guy Debonnet.jpg

Natuurlijk Werelderfgoed in Afrika

Op de Werelderfgoedlijst is er al langer een overgewicht van Europese culturele sites en een ondervertegenwoordiging van Afrikaanse natuursites. Ten onrechte, want Afrika herbergt onwaarschijnlijk veel natuurschoon en biodiversiteit van de indrukwekkende regenwouden in Congo tot de uitgestrekte savannes van de Serengeti. Vlaanderen draagt zijn steentje bij door uiteenlopende projecten te steunen voor de capaciteitsopbouw van het management van natuurlijke Werelderfgoed-sites in Afrika. Bovendien steunt Vlaanderen ook initiatieven voor nieuwe Afrikaanse nominaties en voor de uitbreiding van huidige Werelderfgoed-sites. De Vlaming Guy Debonnet leidt overigens de eenheid binnen het Werelderfgoed-centrum die verantwoordelijk is voor natuurlijk Werelderfgoed, duurzaam toerisme en outreach.

© ICONEM-UNESCO Mosul.jpg

Erfgoed in gevaar

Hoewel Afrika een prioriteit is, heeft Vlaanderen ook verschillende projecten gesteund om erfgoed te beschermen dat in acuut gevaar is. Conflicten in onder meer Irak en Syrië zorgden ervoor dat ook erfgoed doelbewust werd vernietigd om zowel lokale gemeenschappen in hun identiteit te treffen als om de wereldgemeenschap te schofferen. Vlaanderen steunde daarom Unesco’s campagne ‘#Unite4Heritage’, evenals projecten die bijdroegen aan het opmeten van de schade bij de Syrische Werelderfgoed-site Palmyra en religieuze erfgoed in Irak. Vanuit de Vlaamse Unesco Commissie zijn bovendien de fototentoonstellingen ‘Culture under Attack’(2014) en ‘Culture in Armed Conflict’ (2019) over deze thematiek opgezet in samenwerking met de Nederlandse Unesco Commissie. 

© Unesco Immaterieel Cultureel Erfgoed.jpg

Immaterieel Cultureel Erfgoed in Zuidelijk Afrika

Erfgoed gaat niet alleen over gebouwen of natuurschoon, maar ook over tradities, feesten en gebruiken. Unesco’s conventie over dat ‘Immaterieel Cultureel Erfgoed’ zet de internationale standaard voor een goede zorg ervoor. Vlaanderen heeft heel wat expertise opgebouwd over deze conventie en immaterieel erfgoed in het algemeen. Die expertise is ingezet bij opeenvolgende Unesco-projecten om het beleid en de onderlinge samenwerking rond immaterieel erfgoed in Zuidelijk Afrika te versterken. Van 2010 tot 2020, steunde Vlaanderen verschillende projecten voor een totaal van ongeveer 1,2 miljoen USD. Als resultaat werken zeven landen in Zuidelijk Afrika (Botswana, eSwatini/Swaziland, Lesotho, Malawi, Namibië, Zambia, Zimbabwe) momenteel nauw samen binnen een platform voor de bescherming en promotie van immaterieel cultureel erfgoed door goede praktijken uit te wisselen en gemeenschappelijke activiteiten uit te voeren.


FUT Projecten in de kijker