Unesco Vlaanderen

Prijzen

Unesco heeft een reeks prijzen om waardevolle initiatieven en bijzondere mensen te belonen en onder de aandacht te brengen. Deze worden toegekend voor uitzonderlijke bijdragen van individuen en organisaties aan Unesco’s doelstellingen voor vrede, onderwijs, cultuur en wetenschappen. Je kan het volledige overzicht van de Unesco-prijzen hier vinden. Bovendien biedt Unesco ook beurzen aan, maar deze zijn vooral op ontwikkelingslanden gericht.

lees meer

For Women in Science

We belichten graag één prijs in het bijzonder, namelijk de For Women in Science-prijs. Onder het motto 'The World needs Science, and Science needs Women' promoot het L’Oréal-Unesco For Women in Science programma de belangrijke rol van de vrouwen binnen de wetenschap door vrouwelijke wetenschappelijke talenten te belonen en aan te moedigen.

© L'Oréal International Ceremony 2019 cropped.jpg

Internationale programma

Binnen het internationale programma worden jaarlijks vijf internationale prijzen voor eminente vrouwelijke vorsers voor hun staat van verdienste in de natuurwetenschappen uitgereikt. Daarnaast moedigt het internationale L'Oréal-Unesco For Women in Science programma jaarlijks ook vijftien internationaal opkomende talenten aan om hun volledige potentieel te bereiken door middel van een beurs, internationale erkenning en training.

© L'Oréal FWIS-L'Oréal.jpg

Belgisch beurzenprogramma

Sinds 2007 bestaan er ook Belgische For Women in Science-beurzen, die om de twee jaar uitgereikt worden aan drie jonge vrouwen als erkenning voor hun uitmuntend onderzoek, waarmee ze een doctoraat of postdoctoraat kunnen beginnen. Dit Belgisch programma is een samenwerking tussen L’Oréal, het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en hun Franstalige tegenhanger FRS-FNRS, met betrokkenheid van de Vlaamse en de Frans- en Duitstalige Unesco Commissies in België.

© L'Oréal FWIS bis bijgesneden -L'Oréal.jpg

Belgische winnaressen internationale beurzen

De internationale For Women in Science-beurzen, die telkens worden uitgereikt aan wetenschapsters afkomstig uit vijf verschillende werelddelen, werden reeds tweemaal door Belgische wetenschapsters gewonnen: in 2006 kreeg de Vlaamse professor Christine Van Broeckhoven deze bekroning voor haar werk en in 2019 ontving de Belgisch-Amerikaanse Ingrid Daubechies de prestigieuze prijs.

In 2019 werden Tine D'Aes, Emilie Pollenus en Paulien Jansen beloond voor hun uitmuntend werk, doorzettingsvermogen en inzet in het wetenschappelijk onderzoek met een beurs van €60.000 om hun doctoraatsthesis aan te vatten. Bekijk hieronder het de inzendingen van Tine en Paulien.


Unesco-prijzen in de kijker