Unesco Vlaanderen

Wetenschapsfonds FUST

Het Vlaams departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) financiert al meer dan 20 jaar wetenschapsprojecten via het Flanders Unesco Science Trustfund (FUST), met een focus op Unesco’s natuurwetenschappelijke programma’s voor oceanografie, hydrologie, ecologie en aardwetenschappen. Je kan ook meer informatie vinden via de brochure Flanders at UNESCO (te donwloaden via onderstaande knop). 


FUST Projecten

© Unesco, Michelle Vanmaele -UNESCO Michelle Vanmaele.jpg

Oceanografie

De Intergouvernementele Oceanografische Commissie (IOC) van Unesco is bij uitstek hét VN-mechanisme verantwoordelijk voor de coördinatie van het oceanografisch onderzoek, wereldwijd. Eén van de prioriteiten van het IOC is een geïntegreerd beheer van kustgebieden en een ruimtelijke planning op zee. Een belangrijk onderdeel hierbij is het op poten zetten van een efficiënt oceaan data-en informatienetwerk in overleg met lokale en regionale partners.

lees meer
image

Ecologie

In het ‘Man and Biosphere (MAB)’ programma van Unesco staat de relatie tussen de mens en zijn omgeving centraal. MAB is begaan met een interdisciplinaire aanpak en capaciteitsopbouw, om die relatie een duurzame basis te geven. Het kan hierbij steunen op een internationaal sterk uitgebreid netwerk van biosfeergebieden waar men kennisontwikkeling, onderzoek en monitoring, onderwijs en opleiding, en participatieve besluitvorming, wil versterken.

lees meer
© Visit Flanders Zwin.jpg

Hydrologie

Een wereld zonder water is niet leefbaar. Toch staat de water-beschikbaarheid en de waterveiligheid zwaar onder druk. Het Intergovernmental Hydrological Program (IHP) wil de waterveiligheid door een milieuvriendelijke en duurzame aanpak in het beheer van watervoorraden garanderen. Hier komt heel wat bij kijken: het menselijk gedrag, culturele overtuigingen en attitudes ten opzichte van water, en innovatieve technologieën en sociaal-economisch onder

lees meer

FUST Projecten in de kijker