Het Vlaams departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) financiert al meer dan 20 jaar wetenschapsprojecten via het Flanders Unesco Science Trustfund (FUST), met een focus op Unesco’s natuurwetenschappelijke programma’s voor oceanografie, hydrologie, ecologie en aardwetenschappen. Je kan ook meer informatie vinden via de brochure Flanders at UNESCO (te donwloaden via onderstaande knop).
De Intergouvernementele Oceanografische Commissie (IOC) van Unesco is bij uitstek hét VN-mechanisme verantwoordelijk voor de coördinatie van het oceanografisch onderzoek, wereldwijd. Eén van de prioriteiten van het IOC is een geïntegreerd beheer van kustgebieden en een ruimtelijke planning op zee. Een belangrijk onderdeel hierbij is het op poten zetten van een efficiënt oceaan data-en informatienetwerk in overleg met lokale en regionale partners. Dit is ook de hoeksteen van een van de belangrijkste programma’s van het IOC: het International Data and Information Exchange (IODE). IODE draagt bij aan de ontwikkeling en verspreiding van wereldwijde kennis over de Oceaan door instrumenten te ontwikkelen voor gegevensbeheer in regionale en grote internationale programma’s. Dat helpt lidstaten met de open toegang tot oceaangegevens en informatie, en de samenwerking in een wereldwijd netwerk van databanken en datasystemen. Het sluit ook aan met de sterke positie die Vlaanderen internationaal uitgebouwd heeft op dit vlak, onder meer met het VLIZ.
Vlaanderen ondersteunt via FUST grootschalige projecten in oceaanonderzoek:
het Ocean InfoHubin het Zuidoosten van de Stille Oceaan,
Klik hier voor meer informatie over alle afgesloten en lopende projecten.
Oceanografie
De Intergouvernementele Oceanografische Commissie (IOC) van Unesco is bij uitstek hét VN-mechanisme verantwoordelijk voor de coördinatie van het oceanografisch onderzoek, wereldwijd. Eén van de prioriteiten van het IOC is een geïntegreerd beheer van kustgebieden en een ruimtelijke planning op zee. Een belangrijk onderdeel hierbij is het op poten zetten van een efficiënt oceaan data-en informatienetwerk in overleg met lokale en regionale partners.
In het ‘Man and Biosphere (MAB)’ programma van Unesco staat de relatie tussen de mens en zijn omgeving centraal. MAB is begaan met een interdisciplinaire aanpak en capaciteitsopbouw, om die relatie een duurzame basis te geven. Het kan hierbij steunen op een internationaal sterk uitgebreid netwerk van biosfeergebieden waar men kennisontwikkeling, onderzoek en monitoring, onderwijs en opleiding, en participatieve besluitvorming, wil versterken. Het MAB programma ontwikkelt de basis – binnen de natuur- en sociale wetenschappen - voor een duurzaam gebruik en behoud van de natuurlijke hulpbronnen en de leefomgeving. Het MAB heeft ook bijzondere aandacht voor de rol van jongeren als actoren in een duurzame toekomst voor lokale gemeenschappen.
FUST ondersteunt sinds 2009 het BRESEP project ‘Biosphere Reserves as a Tool for Coastal and Island Management in the South-East Pacific Region’.
Klik hier voor meer informatie over alle afgesloten en lopende projecten.
Ecologie
In het ‘Man and Biosphere (MAB)’ programma van Unesco staat de relatie tussen de mens en zijn omgeving centraal. MAB is begaan met een interdisciplinaire aanpak en capaciteitsopbouw, om die relatie een duurzame basis te geven. Het kan hierbij steunen op een internationaal sterk uitgebreid netwerk van biosfeergebieden waar men kennisontwikkeling, onderzoek en monitoring, onderwijs en opleiding, en participatieve besluitvorming, wil versterken.
Een wereld zonder water is niet leefbaar. Toch staat de water-beschikbaarheid en de waterveiligheid zwaar onder druk. Het Intergovernmental Hydrological Program (IHP) wil de waterveiligheid door een milieuvriendelijke en duurzame aanpak in het beheer van watervoorraden garanderen. Hier komt heel wat bij kijken: het menselijk gedrag, culturele overtuigingen en attitudes ten opzichte van water, en innovatieve technologieën en sociaal-economisch onderzoek. IHP is het intergouvernementele programma van het VN-systeem dat zich richt op een integrale aanpak voor wateronderzoek, waterbeheer, onderwijs en capaciteitsopbouw. Nationale commissies en UNESCO-centra spelen een belangrijke rol in dit proces. In de huidige 8ste fase van het IHP-VIII (6-jarige werkprogrammas) is de focus op internationale samenwerking: uitwisseling van kennis en innovatie om de lokale, regionale en globale uitdagingen op het gebied van waterveiligheid en waterzekerheid op duurzame manier aan te pakken.
Klik hier voor meer informatie over alle afgesloten en lopende projecten.
Hydrologie
Een wereld zonder water is niet leefbaar. Toch staat de water-beschikbaarheid en de waterveiligheid zwaar onder druk. Het Intergovernmental Hydrological Program (IHP) wil de waterveiligheid door een milieuvriendelijke en duurzame aanpak in het beheer van watervoorraden garanderen. Hier komt heel wat bij kijken: het menselijk gedrag, culturele overtuigingen en attitudes ten opzichte van water, en innovatieve technologieën en sociaal-economisch onder