Unesco Vlaanderen

Aids-preventie in het theater

Gepubliceerd op 01/12/2003 door Unesco Platform Vlaanderen

Naar aanleiding van Wereld Aids Dag (1 december) publiceert de UNESCO een gids voor theatergroepen. Sida et théâtre. Comment utiliser le théâtre dans le cadre de la réponse au vih/sida? past binnen het kader van een programma dat een culturele benadering van aids-preventie promoot en is ontwikkeld door het regionaal onderwijskantoor van de UNESCO in Dakar.

Bij het opstellen van de gids waren jongeren betrokken omdat de gids zich in de eerste plaats tot jonge mensen richt die met theater bezig zijn. De nieuwe publicatie stelt een creatieve aanpak van hiv/aids-preventie voor. De gids begint met een hoofdstuk waarin voorlichting gegeven wordt over de ziekte, daarna volgen hoofdstukken over hoe die kennis in een aantrekkelijk theaterproject kan worden gegoten.

De gids komt er op een belangrijk moment, vooral nu blijkt dat de traditionele manieren van informatieverspreiding en voorlichting steeds minder effect sorteren. Vandaar dat de gids nadrukkelijk cultuur naar voor schuift als een belangrijk kanaal voor efficiënte preventie.

De nieuwe gids is voorlopig enkel beschikbaar in het Frans. In 2004 volgt een Engelstalige versie. U kan de gids hier downloaden . (klik op de rechter muisknop en kies "Doel opslaan als..."

Voor meer informatie over aids en het werk dat de UNESCO op dit vlak verricht, kan u terecht op www.unesco.org/aids