Gent heeft er een nieuwe potentiële samenwerkingspartner bij. Net als de Arteveldestad is de Colombiaanse hoofdstad Bogota immers door UNESCO uitgeroepen tot City of Music onder de koepel van het UNESCO Creative Cities Network.
Bogota dankt de erkenning in de eerste plaats aan zijn snel groeiende muzikale sector en aan zijn vruchtbare muzikale grond waardoor de stad een belangrijk centrum is voor de muziekwereld in Latijns-Amerika.
De stad promoot muziek als een instrument voor socio-economische ontwikkeling en culturele diversiteit - eveneens het uitgangspunt van het UNESCO-netwerk van creatieve steden. Met zijn unieke profiel en zijn rol als draaischijf voor culturele uitwisseling op nationaal en regionaal niveau, vergroot Bogota de kansen voor internationale samenwerking binnen het netwerk.
Bogota beschikt ook over buitengewone infrastructuur voor het maken en uitvoeren van uiteenlopende muziekgenres gaande van klassiek tot pop. Talrijke openbare en private culturele plekken waar muziek gespeeld wordt, kenmerken de stad. Bovendien toonde Bogota zich de voorbije jaren een geoefend organisator van allerlei evenementen gaande van muziekfestivals tot congressen voor professionals uit de muzieksector.
Het UNESCO Creative Cities Network verbindt steden die op een opmerkelijke wijze met creatieve sectoren omgaan om ideeën en ervaringen uit te wisselen die culturele, economische en sociale ontwikkeling kunnen aanjagen. Bogata vervoegt Bologna, Glasgow, Sevilla en Gent als UNESCO City of Music. De andere domeinen waarrond steden samenwerken in het UNESCO-netwerk van creatieve steden zijn literatuur, film, ambacht & volkskunst, design, mediakunst en gastronomie. Er zijn 30 steden aangesloten bij het UNESCO Creative Cities Network.