Zoals elk jaar viert de vzw Voorplan een artiest in de podiumkunsten voor haar of zijn levenslange artistieke verdiensten. Vorige jaren werden Tone Brulin, Julien Schoenaerts en Dora Van der Groen gevierd. Dit jaar is het de beurt aan Wannes Van de Velde. Vele bevriende artiesten van Wannes en zijn fellow travellers zullen hem een warme hulde brengen in de Bourlaschouwburg in Antwerpen op zondag 28 augustus 2005.
Ter gelegenheid van de viering van Wannes Van de Velde wordt door UNESCO Centrum Vlaanderen een speciaal cahier uitgegeven. Wannes koos voor dit cahier zelf een reeks 'liekes' uit zijn rijke oeuvre en schreef de partituren uit met zijn sierlijke hand.
In een gesprek met historicus/etnoloog Marc Jacobs en radioproducer Dree Peremans overschouwt Wannes zijn leven en carrière. Beeldende zinnen gaan van Antwerpen naar Andalusië en steken zelfs door tot in Japan. Het gesprek gaat ook over volkscultuur, (im)materieel erfgoed, culturele diversiteit, ... zaken die de UNESCO nauw aan het hart liggen, maar Wannes ook. Wannes geeft zijn visie op de dingen, zoals steeds met heldere voorbeelden en zonder compromissen. Marc Jacobs leidt het gesprek in.
Het cahier bevat een reeks foto's uit het archief die Wannes in zijn biotoop tonen. Ze zijn genomen door Raoul Van den Boom die Wannes al sinds een halve eeuw fotografeert.
Eerder dit jaar, in de lente, heeft de Vlaamse UNESCO Commissie Wannes Van de Velde voorgedragen voor de Prix international CIM-UNESCO pour la musique 2005. Deze prijs wordt in het najaar uitgereikt door de directeur-generaal van de UNESCO en de voorzitter van de Conseil International de la Musique. Het is een prestigieuze internationale muziekprijs die vorig jaar nog werd toegekend aan de Senegalese zanger Youssou N'Dour. De musicoloog Paul Collaer was in 1985 de laatste Belg die deze prijs won.