Unesco Vlaanderen

De Verenigde Staten willen weer lid worden van Unesco

Gepubliceerd op 13/06/2023 door Unesco Platform Vlaanderen

Op 12 juni bracht de directeur-generaal van Unesco vertegenwoordigers van de 193 lidstaten bijeen om hen te informeren over het voornemen van de Verenigde Staten om weer lid te worden van Unesco. De VS traden in oktober 2017 uit de Organisatie en willen per juli 2023 weer lid worden.

Audrey Azoulay, directeur-generaal van Unesco, noemt de voorgenomen toetreding van de Verenigde Staten “een sterke daad van vertrouwen, in Unesco en in het multilateralisme”.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is positief over de manier waarop Unesco de afgelopen jaren heeft geopereerd: niet alleen is de Organisatie efficiënter en financieel gezonder gemaakt maar Unesco heeft ook politieke spanningen helpen verminderen en pakt hedendaagse uitdagingen aan zoals de ethiek van kunstmatige intelligentie en de bescherming van de oceanen.

De terugkeer van de Verenigde Staten is mogelijk doordat het Amerikaanse Congres instemde met financiële bijdragen aan Unesco. Sinds 2011 waren die betalingen opgeschort door binnenlandse wetgeving.

Bij Unesco ligt nu een financieringsplan op tafel dat ter goedkeuring wordt voorgelegd aan een bijzondere zitting van de Algemene Conferentie op 29 en 30 juni op de hoofdzetel van Unesco in Parijs. Die bijzondere zitting kwam er op vraag van heel wat lidstaten, waaronder België.