Unesco neemt voor het eerst een Belgisch Geopark op in haar wereldwijd netwerk van bijzondere geologische gebieden.
De Uitvoerende Raad van Unesco heeft op 17 april 2018 het label van 'Unesco Global Geopark' toegekend aan 13 bijzondere geologische gebieden. Een daarvan ligt in ons land: Famenne-Ardenne. Een Geopark is een gebied met geologisch erfgoed dat van internationaal belang is. Het beheer van Geoparken steunt op een holistisch concept van bescherming, educatie en duurzame ontwikkeling. Het netwerk van Geoparken bestaat uit 140 gebieden in 38 landen.
Het Famenne-Ardenne Geopark bestrijkt een oppervlakte van 911 km² en telt 67 228 inwoners. Het verenigt de gemeentes Beauraing, Durbuy, Hotton, Marche-en-Famenne, Nassogne, Rochefort, Tellin en Wellin. Het grondgebied strekt zich uit over drie verschillende stroomgebieden: dat van de Lesse, de Lomme en de Ourthe. Het belangrijkste deel van het Geopark is de 'Calestienne' – een smalle kalksteenstrook die als ware de leidraad van het gebied vormt. Het gebied kan bogen op een uitzonderlijk geologisch erfgoed, zo zijn er meer karstverschijnselen te bewonderen dan waar ook in België. Het behoort zelfs tot de rijkste gebieden in Europa op dit vlak.
Door het warme en vochtige klimaat dat tijdens het Mesozoïcum en het Cenozoïcum heerste, ondergingen de kalksteenrotsen grondige wijzigingen. Daarna verhief de schiervlakte van de Ardennen zich; door deze opheffing werden de rivieren gedwongen zich dieper in te snijden. Zo werden grotten gevormd, werden meanders door ondergrondse rivier afgesneden, en ontstonden ook typische 'verdwijngaten & resurgenties' systemen, met rivieren die soms tot meer dan 10 km lang onder de grond stromen.
Het Geopark omvat ook de Tridainebron. Het kalksteenwater van die bron is essentieel bij het brouwen van het bekende Rochefort-trappistenbier.
De overige dit jaar erkende Geoparken bevinden zich in Canada, China, Frankrijk, Indonesië, Japan, Spanje, Tanzania, Thailand, Vietnam en Zuid-Korea.