Unesco Vlaanderen

KempenBroek erkend als Mens & Biosfeergebied: “Historisch voor Vlaanderen”

Gepubliceerd op 20/11/2024

Grenspark KempenBroek werd in juli erkend als Unesco Mens & Biosfeergebied. Dat werd op 12 november gevierd in Cultuurhuis De Zeepziederij in Bree. Tijdens de ceremonie overhandigden de Nederlandse en de Vlaamse Unesco Commissie het officiële certificaat aan de betrokken gemeenten.

Op 5 juli 2024 erkende de Internationale Coördinerende Raad voor het Unesco Mens & Biosfeer (MAB) -programma het KempenBroek als Unesco Mens & Biosfeergebied. Mens & Biosfeergebieden zijn plekken waar actief gezocht wordt naar manieren om de mens meer in evenwicht te laten leven met zijn natuurlijk omgeving en zo bij te dragen aan duurzame ontwikkeling. Het KempenBroek is een natuurgebied van 25.000 hectare groot dat zich uitstrekt over zeven gemeenten in België en Nederland: Cranendonck, Weert, Nederweert, Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik.

“Historisch voor Vlaanderen”

De erkenning van het Grenspark als Mens & Biosfeergebied werd op 12 november gevierd in Cultuurhuis De Zeepziederij in Bree. Tijdens de ceremonie overhandigden de Nederlandse en de Vlaamse Unesco Commissie het certificaat aan de besturen van de betrokken gemeenten. Tijdens haar speech benadrukte Anne De Paepe, voorzitter van de Vlaamse Unesco Commissie, dat de erkenning van het Kempen-Broek als MAB-gebied een primeur is voor Vlaanderen. “KempenBroek is het eerste grensoverschrijdende Unesco Mens & Biosfeergebied in Vlaanderen en het tweede in Nederland. Dit moment is dan ook historisch voor Vlaanderen”, zegt ze. “Als voorzitter van de Vlaamse Unesco Commissie ben ik enorm trots dat wij een rol hebben mogen spelen in de begeleiding en indiening van dit dossier.”

(lees verder onder de foto)

Vlnr.: Erwin Christis (Coördinator KempenBroek), Kathleen Ferrier (voorzitter Nederlandse Unesco Commisse), Anne De Paepe (Voorzitter Nederlandse Unesco Commissie), Ignace Schops (Directeur Regionaal Landschap Kempen en Maasland). (©Ruben Beerens – RLKM)

“KempenBroek is een inspirerend voorbeeld van een plek waar mens en natuur harmonieus samenleven”, ging De Paepe verder. In het park werken lokale gemeenschappen namelijk actief aan een duurzame toekomst voor zichzelf en hun omgeving. “Dit grensoverschrijdend Unesco Mens & en Biosfeergebied biedt kansen om te blijven innoveren, te leren van elkaar en duurzame projecten op te zetten die zowel de natuur als de mens ten goede komen. Dit gebied zal een baken zijn voor biodiversiteit, educatie en toerisme dat in evenwicht staat met de natuur.”

Mens & Biosfeerprogramma

Het Unesco Mens & Biosfeerprogramma werd opgestart in 1971. Met het programma ondersteunt Unesco inwoners en andere belanghebbenden van de MAB-gebieden om in te zetten op innovatieve methoden van natuurbehoud en bescherming zonder de sociaaleconomische ontwikkeling uit het oog te verliezen. In 2024 zijn er 759 erkende Mens & Biosfeergebieden in 135 landen. 25 van die gebieden zijn transnationaal. KempenBroek is het eerste grensoverschrijdende MAB-gebied in de Benelux.

De burgemeesters van de betrokken gemeenten snijden de taart aan. (©Ruben Beerens – RLKM)