Unesco Vlaanderen

Praat met je tieners over nepnieuws

Gepubliceerd op 27/10/2022 door Unesco Platform Vlaanderen

Het onderzoekscentrum Communicatie, Media en Design van de Arteveldehogeschool ontwikkelde een spel voor ouders en hun tieners om te babbelen over nieuws en nepnieuws.

De Babbelbox 'Ist't waar?!' is een laagdrempelige manier om te praten over nieuws en nepnieuws. Spelers worden echte nepnieuwsdetectives en gaan aan de hand van ja/neen-vragen op zoek naar wat er precies gebeurd is. Spelenderwijs wordt zo de dialoog over nieuws en nepnieuws gestimuleerd.

Aan de hand van opvallende, waargebeurde situaties krijgen de spelers inzicht in verschillende soorten nieuwsverhalen: waar, misleidend of onwaar nieuws. Ze ontdekken waarom (nep)nieuws gemaakt en verspreid wordt en wat mogelijke gevolgen kunnen zijn.

De babbelbox Is’t waar?! is het resultaat van het Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoeksproject Fake news en ouders van Arteveldehogeschool. Uit eerdere onderzoeken naar jongeren en nepnieuws bleek dat leerkrachten en ouders belangrijke rolmodellen zijn voor de Vlaamse jongeren om hen input te geven rond nepnieuws. Waar er reeds heel wat materiaal voorhanden is om leerkrachten te ondersteunen bij lesgeven rond nepnieuws, is dat voor ouders veel minder het geval. Meer nog, ouders zijn zich vaak niet bewust dat ze in de ogen van hun kinderen zo’n belangrijke rol met betrekking tot fake news opnemen.