Unesco Vlaanderen

Slotfilm colloquium UNESCO@60 wint Filmfestival van Gent

Gepubliceerd op 23/10/2006 door Unesco Platform Vlaanderen

Ten Canoes van Rolf de Heer en Peter Djigirr, heeft de Grote Prijs voor Beste Film gewonnen op het 33ste Filmfestival van Gent. Dat maakte de internationale jury, onder voorzitterschap van Jan Harlan, bekend op zaterdag 21 oktober 2006.

Ten Canoes is de eerste grote Australische langspeelfilm in een van de talen van de Aboriginals. De film kreeg in Gent de Grote Prijs voor Beste Film. Eerder dit jaar viel de film al in de prijzen op het Filmfestival van Cannes waar hij de Speciale Prijs van de Jury in de sectie Un Certain Regard kreeg. De Grote Prijs voor Beste Film bestaat uit een distributiepremie van 20.000 euro ter ondersteuning van de release van de film in Vlaanderen en Brussel (in minimum vijf zalen).

Ten Canoes was op vrijdag 20 oktober 2006 de slotfilm van het colloquium UNESCO@60 - diversiteit en duurzame ontwikkeling. In het stadhuis van Gent hingen eminente experts uit Vlaanderen en Nederland een multidisciplinair beeld op van waar de UNESCO voor staat na 60 jaar activiteit. Binnenkort verschijnt een speciaal themanummer van het tijdschrift UNESCO info met de neerslag van het colloquium.

De jury van het Filmfestival van Gent was samengesteld uit producent Jan Harlan, regisseur Ken Wardrop, auteur Michel Ciment, muzikant Jan Leyers, componist Cyril Morin en Miguel Pereira, voorzitter van het Internationaal Filmfestival van Mar del Plata, Argentinië. Zij reikten vier prijzen uit: Beste Film, Beste Muziek, Beste Regie en Beste Scenario.

Klik hier om het volledige palmares van het Filmfestival van Gent te raadplegen.

Klik hier voor meer achtergrond bij, en het volledige programma van, het colloquium UNESCO@60 - diversiteit en duurzame ontwikkeling dat plaatsvond in het stadhuis van Gent op 20 oktober 2006.