Unesco Vlaanderen

Tentoonstelling bevroren graven van het Altajgebergte in Gent

Gepubliceerd op 27/11/2006 door Unesco Platform Vlaanderen

Twee jaar lang was de Universiteit Gent in opdracht van de UNESCO in het Altajgebergte aan de slag om het, door de opwarming van het klimaat, bedreigde archeologisch erfgoed te inventariseren en een aanzet te geven tot de bescherming ervan. De resultaten van dat werk en nog veel meer, zijn te bekijken tijdens een tentoonstelling van 6 tot 28 december 2006 in Gent.

Het Altajgebergte ligt in het zuiden van Siberië, waar Rusland, Kazachstan, China en Mongolië elkaar raken. De streek herbergt tal van archeologische monumenten die getuigen van verschillende periodes uit de geschiedenis. De grafheuvels van de Scythen (een nomadenvolk dat van de 8ste tot de 2de eeuw vr. Chr. leefde), koerganen genoemd, spreken het meest tot de verbeelding. Van sommige is de inhoud bevroren, waardoor de lichamen, gewaden en voorwerpen uitzonderlijk goed bewaard zijn. Deze archeologische schatten dreigen echter voorgoed te verdwijnen. De opwarming van het klimaat doet de ijslaag waarin de graven liggen, langzaam maar zeker smelten.

Het doel van de tentoonstelling is een overzicht te geven van de talrijke archeologische culturen van het Altajgebergte. De focus ligt op de Scytische cultuur. Enkele van de bijzonderste vondsten worden voorgesteld aan de hand van mooi fotomateriaal afkomstig van archeologische teams uit Rusland, China, Mongolië, Kazachstan, Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en België. Ook de natuur en het klimaat van het Altajgebergte komen aan bod. Het laatste deel van de tentoonstelling behandelt de bescherming van monumenten door de UNESCO en de resultaten van de archeologische expedities die de Universiteit Gent de laatste vier jaar in de Russische republiek Altaj ondernam.

De tentoonstelling De bevroren graven van het Altajgebergte is gratis te bezoeken van 6 tot 28 december 2006 in Hof van Ryhove, Onderstraat 20-22, 9000 Gent. Op weekdagen van 13u tot 18u, op zaterdag van 10u tot 18u (gesloten op zondag).

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling De bevroren graven van het Altajgebergte.