Unesco Vlaanderen

Unesco-trefdag: samen toekomst maken!

Gepubliceerd op 02/06/2023 door Unesco Platform Vlaanderen

Op 11 mei hield de Vlaamse Unesco Commissie de vierde editie van de Unesco-trefdag. Dat is een ontmoetingsdag voor iedereen die betrokken is bij, of geïnteresseerd is in, de conventies, programma's en activiteiten van Unesco.

De Vlaamse Unesco Commissie bestaat 20 jaar. Deze vierde editie van de trefdag stond in het teken van de toekomst. Centraal stond de vraag: “Hoe kijken we naar de toekomst vanuit de inzet van Unesco rond samenwerken aan vredesopbouw en duurzaam samenleven? Welke stappen zetten we in de domeinen onderwijs, wetenschap en cultuur, waarin Unesco volop actief is?”.

Commissievoorzitter en ererector van de UGent Anne De Paepe sprak over de strategische prioriteiten van de VUC. Hadewich De Keulenaer, teamhoofd multilaterale samenwerking bij het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken (DKBUZA), besprak de 25-jarige samenwerking tussen Vlaanderen en Unesco . Het hoofd van het Unesco-liaisonkantoor bij de EU, Louise Haxthausen, sprak over Unesco’s partnerschap met de EU en Unesco-leerstoelhouder Maya Van Leemput sloot af met een inspirerende keynote over toekomstbeelden.

Welke strategische prioriteiten stellen we de komende jaren? In drie parallelsessies zochten de deelnemers hier een antwoord op. Er werd ruimte gemaakt om over het muurtje te kijken en in gesprek te gaan met experten én met elkaar. De centrale thema’s waren: ‘Oceaan en klimaat: wat met mensenrechten?’, ‘MONDIACULT?! Vanuit cultuur samen duurzame toekomst maken’ en ‘Leave no one behind: gender en diversiteit in academia’.

Tot slot blikten de jongerenvertegenwoordigers van de Vlaamse Unesco Commissie terug op de dag, gevolgd door een filosofische reflectie door Ignaas Devisch. De dag werd afgesloten met een feestelijke receptie om nog even na te praten. Met meer dan 200 deelnemers die het gedachtegoed van Unesco uitdragen in de praktijk was de dag meer dan geslaagd.