Unesco Vlaanderen

Een derde van de gletsjers op de Werelderfgoedlijst gedoemd te verdwijnen

Gepubliceerd op 04/11/2022 door Unesco Platform Vlaanderen

Een derde van de gletsjers die door Unesco als werelderfgoed zijn geklasseerd, zal tegen 2050 verdwijnen, in elk klimaatscenario. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Unesco en de Wereldunie voor de Bewaring van de Natuur. Om de resterende twee derden te redden moet de klimaatopwarming beperkt blijven tot 1,5 graden.

Op 50 werelderfgoedsites zijn er gletsjers te vinden. Het gaat om 18.600 gletsjers die een oppervlakte van 66.000 vierkante kilometer innemen. Dat is zowat 10 procent van de totale gletsjeroppervlakte op aarde. Het gaat onder meer om de hoogstgelegen gletsjer nabij Mount Everest, de langste gletsjer in Alaska en de laatste overblijvende gletsjers in Afrika. De werelderfgoedsites geven een representatief beeld van de algemene staat van gletsjers ter wereld.

Uit de studie van Unesco en de Wereldunie voor de Bewaring van de Natuur blijkt dat de gletsjers sinds 2000 versneld smelten door CO2-uitstoot die de temperatuur doet stijgen. De gletsjers smelten in een tempo van 58 miljard ton ijs per jaar. Dat is het volume water dat Frankrijk en Spanje jaarlijks verbruiken. 

Het rapport concludeert dat gletsjers in een derde van de 50 werelderfgoedsites gedoemd zijn om tegen 2050 te verdwijnen, ongeacht de inspanningen om temperatuurstijgingen te beperken. Maar het is nog steeds mogelijk om de gletsjers in de overige twee derde van de locaties te redden als de temperatuurstijging niet meer dan 1,5°C bedraagt in vergelijking met de pre-industriële periode.

Van 6 tot 18 november 2022 vindt een VN-klimaattop plaats in het Egyptische Charm el-Cheikh. “Deze studie is een oproep tot actie. Alleen een snelle verlaging van onze CO2-uitstoot kan gletsjers en de uitzonderlijke biodiversiteit die daarvan afhankelijk is, redden. De klimaattop zal een cruciale rol spelen bij het helpen vinden van oplossingen voor dit probleem. Unesco is vastbesloten landen te ondersteunen bij het nastreven van dit doel,” aldus Audrey Azoulay, directeur-generaal van Unesco.