Unesco Vlaanderen

23 augustus: dag ter herdenking van de slavenhandel en zijn afschaffing

Gepubliceerd op 23/08/2005 door Unesco Platform Vlaanderen

Ieder jaar wordt door de UNESCO op 23 augustus de slavenhandel en zijn afschaffing herdacht. 23 augustus heeft een symbolische waarde: in de nacht van 22 op 23 augustus 1791 braken slavenopstanden, die een belangrijke rol hebben gespeeld in de afschaffing van de transatlantische slavenhandel, uit in Santo Domingo (vandaag Haïti en de Dominicaanse Republiek).

Met deze herdenking tracht de UNESCO slavenhandel een deel van 's werelds collectieve geheugen te maken. Dit kan helpen problemen als racisme en discriminatie beter te begrijpen en inzichten verschaffen die bijdragen aan nieuwe vormen van burgerschap en de multiculturele samenleving.

De herdenking heeft dit jaar enigszins een bijzondere betekenis. Er kan teruggeblikt worden op 2004 dat door de Verenigde naties werd uitgeroepen als 'jaar ter nagedachtenis van de strijd tegen de slavernij en haar afschaffing'.

Elk jaar nodigt de directeur-generaal van de UNESCO lidstaten uit om activiteiten te organiseren in het kader van deze herdenking. Onder andere Mali, Guatemala, Costa Rica, Barbados en Ecuador nemen deel.

Klik hier voor informatie over de herdenkingen.

Klik hier voor informatie over het herdenkingsjaar 2004.